• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potrebno ministarstvo kulture

Senat Republike Srpske (RS) smatra da kultura zbog njenog značaja zahtijeva posebno ministarstvo, izjavio je u četvrtak senator Ranko Risojević.

 Potrebno ministarstvo kulture   Izvor: MONDO

Risojević je istakao da je jedan od prioriteta donošenje zakona o kulturi, bez kojeg nema ni savjeta za kulturu niti uređene ove oblasti.

''Ministarstvo kulture treba biri samostalno ili uz Ministarstvo nauke i tehnologije, jer je uz Ministarstvo prosvjete, kultura uvijek u drugom planu'', rekao je Risojević na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Senata.

On je naglasio da je potrebno osigurati stabilno finansiranje republičkih institucija kulture.

"Budžeti su tako mali da ni vegetiranje tih institucija često nije sigurno", naveo je  Risojević i dodao da je potrebno i u Ministarstvu civilnih poslova BiH postići ravnopravan tretman institucija kulture RS i FBiH koje konkurišu za sredstva.

On je rekao da je neophodno da se institucije kulture RS prihvate kao institucije od značaja i za BiH, i uspostaviti partnerski odnos sa institucijama kulture u FBiH i u Srbiji.

"O novousvojenoj Strategiji razvoja kulture od 2010. do 2015. godine uglavnom svi senatori su se negativno izrazili. Čuli smo zaista vrlo oštre ocjene da su neprijatno iznenađeni kako je moguće da Narodna skupština usvoji dokumanet koji je pisan rogobatnim jezikom, jer jezik reprezentuje instituciju gdje se usvaja'', naglasio je Risojević.

Prema njegovim riječima, Senat je prihvatio preporuke koje će biti dopunjene radom stručne grupe i koje će govoriti o jeziku i jezičkoj politici u RS, o književnosti i nastavi književnosti u RS i o svim drugim aspektima ove umjetnosti koja određuje identitet naroda.

Risojević je dodao da je Senat razmatrao i uticaj bolonjskog procesa na visoko školstvo u RS, kao i da je konstatovao da malo izdvajanje za nauku nije dovoljno ni za stipendiranje talenata niti dopušta smjelija iskoračenja i razvoj.

"Prosto, budžet u nauci je limitirajući za bilo kakav napredak'', ocijenio je Risojević.

On je pozdravio činjenicu da se tri časa tokom sjednice Senata raspravljalo o kulturi, nauci i obrazovanju.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop