• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađen prolaz do svijeta mrtvih

Velika vrata od crvenog granita koja su se nalazila u grobnici jednog od podanika kraljice Hatšepsut pronađena su u gradu Luksoru na jugu Egipta, prenosi "Dejli telegraf".

 Pronađen prolaz do svijeta mrtvih Izvor: MONDO


Ovakva vrata, za koja su Stari Egipćani vjerovali da predstavljaju prolaz od svijeta poslije smrti, bila su sastavni dio grobnica bogatih i moćnih stanovnika.

Pronađena vrata su bila namjenjena Useru, moćnom savjetniku čuvene kraljice iz 18. dinastije, Hatšepsut, izjavio je Faruk Hosni, egipatski ministar kulture.

Visoka 1.75 i široka pola metra, ova vrata su bogato ukrašena i na njima se nalaze izgravirani religiozni tekstovi, izjavio je Zahi Havas, šef egipatskog Vrhovnog savjeta za antikvitete.

Niše, odnosno udubljenja zatvorena ovim vratima, koja su pronađena u većini egipatskih grobnica, su predstavljale prolaze koji duše vode u svijet mrtvih.

Vrata iz grobnice savjetnika Hatšepsut pronađena su daleko od njegove podzemne odaje.

"Novootkrivena vrata su ponovo korišćena za vrijeme perioda rimske vladavine Egiptom. Ona su uzeta iz Userove grobnice i zatim ugrađena u zid jedne rimske građevine", rekao je arheolog Mansur Boraik, vođa tima koji je radio na iskopini, piše "BlicOnline"

Kraljica Hatšepsut, koja je vladala između 1479. i 1458. godine prije nove ere, bila je prva i najmoćnija žena faraon. Ona je nosila mušku obrednu odjeću i lažnu bradu, stavljajući svima do znanja da je podjednako moćna kao bilo koji drugi faraon, iako je bila žena.

(MONDO, foto - AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop