• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Prijedoru počelo oslikavanje 'Gejm on' murala

Autor SRNA

Na fasadi zgrade u Ulici akademika Jovana Raškovića u Prijedoru danas je počelo oslikavanje šestog gradskog murala.

Riječ je o autorskom radu akademskog slikara Ljubiše Pušca "Gejm on" koji je pobjednik konkursa za dodjelu šeste godišnje međunarodne nagrade "Paola de Manjinkor" za izbor najboljeg murala u Prijedoru za 2018. godinu.

On je dodao da je lik vodoinstalatera iz video-igrice "Super Mario" glavni junak njegovog pobjedničkog murala, budući da je njegovoj generaciji taj lik ostao u lijepom sjećanju iz djetinjstva.

"Taj lik ima kultni status i veliki broj poklonika i to je svima nama u to vrijeme bio bijeg od stvarnosti, a sada ga prepoznaju sve generacije", rekao je Pušac, inače akademski slikar i profesor likovne kulture u Omarskoj i Banjaluci.

U konkurenciji za ovogodišnju nagradu bilo je 20 prijavljenih radova od kojih je pet ocijenjeno nevažećim.

Svečanosti početka oslikavanja murala prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je izrazio zadovoljstvo što su, pored umjetnika, i građani i poslovni ljudi Prijedora prihvatili ideju murala kao načina uređenja gradskih fasada.

"Ideja Prijedor-grad murala je zaživjela budući da na idealan način kombinuje tradiciju grada slikara i uređenje dijelova grada koje primjećuju svi naši gosti", rekao je Đaković.

Završetak murala planiran je do kraja mjeseca.

Fasada za ovogodišnji mural biće oslikana na vanjskim stranama balkona stambene zgrade i nije riječ o jednoj kompaktnoj cjelini, već o pet vodoravno izduženih ukupne površine 125 metara kvadratnih.

Godišnja međunarodna nagrada za najbolji mural u Prijedoru "Paola de Manjinkor" sastoji se iz plakete i nagradnog fonda od 3.000 KM.

Grad Prijedor već krase murali "Šeširdžija" Nataše Konjević iz Banjaluke, "Transformacija" mađarskog strit-art umjetnika Atile Samožija Vidama, "Vrt" rumunskog autora Raula Opre Sadoa, "Grad" umjetničke grupe "Dim Tim" iz Beograda, te "Negdje između početka i kraja" Selvera Begića iz Banjaluke.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop