• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski umjetnici oživjeli čuvenu Van Gogovu sliku

Autor mondo.ba

Ivana Jelić i Pavle Petrović pretvorili su Van Gogovu sliku "Zvjezdana noć" u LED instalaciju, koja je postavljena je iznad kanala u Amsterdamu, kako bi istakli problem svjetlosnog zagađenja u urbanim sredinama.

Mnoštvo od 1.400 akrilnih štapića, osvijetljenih malim LED svjetlima iskoristili su za imitaciju Van Gogove “impasto” tehnike, a štapići formiraju reprodukciju uvećanog dijela noćnog neba ispunjenog zvijezdama u poznatom djelu.

Seoske zgrade i čempresi sa originalne slike zamijenjeni su trgovinama i vodenim putevima holandskog grada, piše popularni internet portal za arhitekturu i dizajn deezen.com.

Jelić i Petrović koristili su obojene LED diode kako bi imitirali plave i žute nijanse slike, raspoređujući ih u kružne formacije koje su karakteristične za postimpresionistički rad.

Baš kao i kod Van Gogove slike, instalacija je postavljena unutar pravougaonog okvira kako bi iz daljine ličila na originalno umjetničko djelo.

Međutim, kako umjetnici objašnjavaju, transparentnost akrilnih šipki takođe omogućuje da se instalacija uklopi u okolinu. Postavljanjem izvora svjetlosti na kraj svake šipke, svjetlost izgleda drugačije iz različitih uglova.

“Približavajući se, posjetioci mogu da istraže svaki vrtlog kao da su svjedoci stvarne Zvjezdane noći”, kažu umjetnici.

Duo je dizajnirao instalaciju kao dio svjetskog Festival svjetla u Holandiji, koji se ove godine fokusira na temu “medijum je poruka”.

Tema se bazira na tvrdnji kanadskog naučnika Maršala Mekluhana da medijum uz pomoć koga se poruka prenosi utiče na to kako se percipira.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop