• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

„Ženska soba“ večeras otvara vrata

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

U Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci večeras će početi projekat „Ženska soba“ u okviru izložbe Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran“.

 Zenska soba u Muzeju savremene umjetnosti RS Izvor: MONDO/ Dragana Božić

Projekat "Ženska soba", koji se održava u okviru manifestacije "Proljeće u Banjaluci" osmišljen je sa ciljem da udruži umjetnice i žene iz kreativnog sektora te mlade liderke svoga doba u jedan prostor, u ovom slučaju metaforično prikazan kroz intimni prostor ženske sobe koja će biti postavljena u Muzeju savremene umjetnosti RS.

U "Ženskoj sobi"...

15. april - Bez zbora nema dogovora

17. april - Koliko je nizbrdica, toliko je uzbrdica

19. april - Ko na zvijezde laje ispašće mu zubi

23. april - Kad vidim, onda ću vjerovati

24. april - Žensko oružje je jezik

25. april - Ženskom poslu nikad kraja

U njoj će svaka od učesnica imati priliku da pokaže svoj rad te da kroz nekoliko panel diskusija govori o poziciji žene,o njenom postojanju, djelovanju ali i identitetu sa posebnim osvrtom na izložbu „Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran“, kao i kulturološkim razlikama između Velike Britanije i Bosne i Hercegovine.

Svaka od večeri nosi i specifičan naziv u skladu sa temama razgovora, a njih je imenovala umjetnica Sandra Dukić koristeći autentične i šaljive narodne poslovice.

Ena Mitrovska, osnivač udruženja "Prostor", istakla je da će u okviru "Ženske sobe" biti organizovana četiri panela na kojim će se govoriti o ženama u vizuelnoj umjetnosti, filmskoj industriji, medijima i književnosti.

„Ideja predstavlja žensku sobu kao mjesto gdje sve počinje. Koncept koji smo smislili želi da tu sobu otvori za javnost“, rekla je Mitrovska.

Direktorica Muzeja savremene umjetnosti, Sarita Vujković, rekla je da je jedan od ciljeva ovog projekta bio da se ova institucija otvori za nezavisnu scenu, te da je izložba Percepcije bila odlična platforma da se osmisle projekti za publiku.

"Nadam se da ćemo otvoriti razne teme koje su interesantne za nezavisnu scenu, za stvaraoce iz raznih oblasti i da će nam ovaj događaj biti podsticaj kako uz neke druge izložbe isto možemo da kreiramo zanimljive priče", rekla je Vujkovićeva i dodala da će kroz šest večeri svi oni koji posjete Muzej moći, osim gledanja izložbe, da se druže i razgovaraju.

Vujkovićeva je istakla da će tokom trajanja „Ženske sobe“ tri umjetnice koje se bave slikarstvom, fotografijom i performansom stvarati upravo u ovoj sobi, inspirisane ovim prostorom, tako da će publika imati priliku da prati proces nastajanja umjetničkih djela od početka do kraja.

"Ovo je za nas veliki test kako privući publiku. Iz naše perspektive lako je praviti izložbe koje traju po nekoliko mjeseci, ali sada pokušavamo nešto drugo, praviti manje događaje koji podrazumijevaju i duži boravak, razgovore i druženje", rekla je Vujkovićeva.

Dijana Grbić, šef Odsjeka za međunarodnu i regionalnu saradnju i protokol gradonačelnika Banjaluke, istakla je da je naročito zanimljivo što je publici omogućena interakcija sa brojnim umjetnicima i učesnicima projekta "Ženska soba", a da je značajno što se kroz "Žensku sobu" nezavisna kulturna scena povezuje sa Muzejom savremene umjetnosti.

"Ove godine Muzej je ponudio nešto što se uklapa u program manifestacije "Proljeće u Banjaluci" a nama je drago da podržimo ovakve projekte zbog osnaživanja nezavisne kulturne scene i institucija", izjavila je Grbićeva.

Kompletan program "Ženske sobe" možete pogledati na Fejsbuk stranici Muzeja savremene umjetnosti RS.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop