10 zanimljivosti o katedrali Notr Dam VIDEO GRAFIKA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kultura

10 zanimljivosti o katedrali Notr Dam (VIDEO, GRAFIKA)

Jedan od simbola Pariza i čovečanstva, katedrala Notr Dam, stara je 856 godina, a za njenu izgradnju trebalo je čak dva veka. Upoznajte ovu "staru damu" koja je gotovo potpuno izgorela u požaru aprila 2019. godine.

Potresne scene iz Pariza u ponedeljak uveče. Vatra guta jedan od najznačajnijih simbola ne samo glavnog grada Francuske već i čovečanstva, a u pozadini se čuje crkveni hor koji poje i nada se da će doći pomoć sa neba...

Notr Dam, katedrala koja je bila svedok mnogih epoha, promena, stradanja, i sama je teško nastradala u 21. veku, više od osam stoleća nakon što je napravljena.

1) Njena je gradnja započeta je 1163. godine, a bilo je potrebno gotovo 200 godina da bude završena. Kamen-temeljac položio je papa Aleksandar III, za vreme vladavine kralja Luja VII. Dobar deo katedrale bio je završen 1250. godine, a kompletan završetak je bio 1345. godine. Građena je na ruševinama dve crkve, na lokaciji za koju se veruje da je bilo rimsko svetilište posvećeno bogu Jupiteru;

2) Crkva je impoznatnih proporcija, naročito za vreme u kojem je građena - duga je 128 metara, široka 48 metara, a njeni su tornjevi visoki 69 metara. Katedrala je čuvena po nizu ukrasnih delova, ali ponajviše po oslikanim prozorima, veličanstvenoj rozeti;

3) Notr Dam kule su sazidane u 13.veku, najpre južni pa onda i severni, i bile su najviše građevine u Parizu dok nije uzdignuta Ajfelova kula 1889.godine. Mada se čini da su jednake visine, severna je neznatno viša. Nju turisti mogu da obiđu stepeništem koje broji 387 stepenika.

4) U jednoj od kula nalazi(lo) se čuveno zvono teško 13 tona, o kojem je pisao Viktor Igo. U njoj su bile i najveće orgulje u Francuskoj (8.000 cevi i 5 klavijatura). Tokom Francuske revolucije bila je na meti antikatoličkih revolucionara, a 20 zvona je istopljeno da bi se od njih napravili topovi.

notrdam grafika Izvor: MONDO/DATA MEDIA MARKET

5) Katedrala je imala tri ogromna prozora poznata kao "rose windows" ukrašena fantastičnim vitražima, koja datiraju iz 13. veka (mada bez originalnih ali sa rekonstruisanim setovima raznobojnog stakla);

6) Unutrašnji deo krova katedrale imao je nadimak "Šuma" jer je napravljen od hrastovine koja je posečena između 1160. i 1170. godine, a za mnoga posečena stabla se veruje da su do seče bila stara i po nekoliko stotina godina

7) Prema predanju, 1389. godine nakon što je bosanski kralj Tvrtko Kotromanić poslao u Firencu vest o potpunom porazu Turaka na Kosovu polju, u Parizu su zvona sa katedrale Notr Dam zvonila u čast velike hrišćcanske pobede srpske vojske.

Pogledajte

00:00
Požar u katedrali Notr Dam - MONDO
Požar u katedrali Notr Dam - MONDO
Izvor: Rojters
Izvor: Rojters

8) Kao i mnoge druge crkve u Evropi, i katedrala Notr Dam je prošla kroz niz promena tokom svoje istorije, a veliku je štetu pretrpela tokom Francuske revolucije kada je značajan broj religijskih slika ili skulptura u njoj bio uništen ili znatno oštećen. Tokom oslobađanja Pariza od nacista, katedrala je pretrpela tek manju štetu od metaka koji su završili u njenoj fasadi.

Teška borba! Sačuvana konstrukcija Notr Dama

9) U ovoj katedrali bila je ispisivana istorija. U njoj je krunisano čak 80 kraljeva. U Notr Damu je 1431. godine krunisan kralj Engleske Henri VI, Napoloen Bonaparta je u njoj krunisan u francuskog cara 1804. godine, a ona je bila i mesto beatifikacije Jovanke Orleanke, za koju se verovalo da je bila izabrana od Boga da vodi Francusku u pobedu protiv Engleske u stogodišnjem ratu.

notr dam grafika Izvor: MONDO/DATA MEDIA MARKET10) Godišnje je katedralu posećivalo više od 13 MILIONA LJUDI, ili 30.000 DNEVNO. To je dva puta više nego što godišnje poseti Ajfelovu kulu.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tesla

A Quasimodo?

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA

loader