• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mirela Gavranović dobitnica nagrade "Slavko Jungić Jesej"

Autor mondo.ba

Ovogodišnji, osmi po redu, dobitnik Književne nagrade "Slavko Jungić Jesej" za konkurenciju autora mlađih od 30 godina, jeste Mirela Gavranović (1995) iz Čelinca, apsolvent Visoke medicinske škole u Prijedoru.

 Mirela Gavranović dobitnica nagrade "Slavko Jungić Jesej" Izvor: MONDO

Žiri u sastavu Momčilo Spasojević, Zagorka Trivić i Jelena Ivanković, svi profesori srpskog jezika i književnosti, za njenu priču "Pismo ocu" su istakli da je to priča po tematici veoma neobična i originalna. 

"Pored zavidne književne vrijednosti ona predstavlja pokušaj da se skrene pažnja na ogromne razmjere korupcije, nepotizma i malverzacija u našem zdravstvu, ustanovama u kojima, već odavno, pacijenti nemaju jednak tretman i pažnju. Stoga su, u jednom eksperimentu, čak i pacijenti Empatija i Moral, označeni šiframa, da bi imali jednak tretman, i da oni u zdravstvenim ustanovama nikada ne budu zanemareni i životno ugroženi. Poruka ove priče je da zdravstveni radnici uvijek trebaju da imaju na umu veličinu tereta, odgovornosti i ugleda koji nosi njihov poziv, kao i obavezu da i u najtežim okolnostima ostanu posvećeni svome pozivu kao dobri i časni ljudi", naveo je žiri.

Možda će vas zanimati

Pored ovog otkupljeni su radovi pjesme Selene Berić (2004) i Hristine Mrša (2006), te priča Fedora Marjanovića "Pokrov" (1990), svi iz Banjaluke i priča "Kafka natanane" Petre Nešić (1991) iz Niša.

U konkurenciji pjesama o vinu i vinogradarstvu nagrađene su pjesme Mihajla Orlovića, Gojka Mandića, Vojislava Eskića, Miladina Berića, Živka Vujića, Ratka Popovića i Slobodana Trbića, prenose "Čelinačke novine".

Predstavljanje autora i radova i dodjela nagrada obaviće se na večeri poezije, muzike i vina u Konobi "Vinarije Jungić" u Markovcu na Trifundan, 14. februara (petak) 18 časova. Gost večeri biće muzičar i pjesnik Boris Ivanković iz Banjaluke.

Organizatori ove Književne nagrade kojom se evociraju uspomene na čelinačkog pjesnika, profesora i boema Slavka Jungića Jeseja (1946 – 2002) su Narodna biblioteka "Ivo Andrić" i SPKD "Prosvjeta" Čelinac, a pokrovitelj "Vinarija Jungić".

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop