• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

„Kočićev zbor“ počinje izložbom fotografija o piscu i njegovoj porodici

Autor mondo.ba

Otvaranjem izložbe fotografija „Kočić i njegova porodica u fotografijama“, autora Zorana Pejašinovića, 24. avgusta, svečano će početi ovogodišnji, 55. „Kočićev zbor“.

 „Kočićev zbor“ počinje izložbom fotografija o piscu i njegovoj porodici Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Izložba će biti otvorena u 20 časova u Parku „Petar Kočić“, a kako ističe autor – prikazuje Kočića, njegovu suprugu Milku, njihovu djecu i unučad, od početaka, pa sve do smrti piščeve udovice 1966. godine.

Dodaje da će javnost imati priliku da na 14 velikih panoa vidi svih sedam Kočićevih fotografija, a, po prvi put, i neke fotografije njegove  porodice, među kojima su i tri fotografije Kočićevog sina Slobodana.

"Lajt motiv izložbe je ruža, koju je Petar poklonio Milki pri prvom susretu 1899. godine. Tu ružu je Milka preko 60 godina čuvala u spomenaru i sa njom se fotografisala pred kraj života", ističe Pejašinović.

Inače, ovogodišnja manifestacija posvećena narodnom tribunu Petru Kočiću, zbog aktuelne epidemiloške situacije – u periodu od 24. do 30. avgusta biće obilježena nizom, manjih, kulturnih događaja, kojim će biti evocirano sjećanje na najvećeg književnika sa ovih prostora.

Tako će 25. avgusta, takođe u parku, u 20.00 časova, biti organizovano „Veče besjedništva“, na kojem će besjediti studenti iz Banje Luke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva, dok je za 26. avgust u Muzeju RS, sa početkom u 19.30 časova, planirano otvaranje izložbe kolekcije nakita „Tragovi“, autora Sanje Bajić. Iste večeri, u 20.00 časova, u Parku „Petar Kočić“ biće održano „Veče satire“, u organizaciji Udruženja književnika RS.

Za 27. avgust, u 11.00 časova, u Stričićima najavljeno je otvaranje uređene kuće Petra Kočića, a istog dana, u 20.00 časova u Parku „Petar Kočić“ planirano je „Veče drame“. Takođe, 27. avgusta biće položeni vijenci na spomenik poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u MZ Stričići i na grob Petra Kočića u Beogradu.

Prema utvrđenom programu, 28. avgusta, u 20.00 časova u Parku „Petar Kočić“ biće uručena nagrada „Zmijanjče“, koja je ove godine pripala učenici OŠ „Georgi Stojkov Rakovski“ Jani Brkić.

U subotu, 29. avgusta, gradonačelnik Igor Radojičić svečano će uručiti „Kočićevu nagradu“ književniku Nenadu Grujičiću, a istog dana u 20.00 časova u Banskom dvoru biće otvorena izložba sa prošlogodišnje likovne kolonije.

Usljed aktuelnih ograničenja javnih okupljanja, ove godine će izostati tradicionalno narodno zborovanje u Stričićima i bodljavina bikova za nagradu „Jablan“.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop