• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakve sve čarobne moći imaju crne mačke: Sujevjerja iz cijelog svijeta

Ako ste od onih koji vjeruju da je petak trinaesti strašni, baksuzni dan, tokom koga će vam se, ma koliko god se čuvali, sigurno dogoditi nešto neprijatno, onda sigurno znate koliko je opasno, i potencijalno pogubno, da vam baš na ovaj dan, i crna mačka pređe put...

 Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Ako ne vjerujete u besmislice i volite mačke onda sigurno znate da je ovo vjerovanje smislio neko ko uopšte ne poznaje i ne razumije mačke.

Šalu na stranu, vjerovanje da izuzetnu nesreću donosi kad nam crna mačka pređe put, spada u jedno od napoznatijih, najstarijih i najrasprostranjenijih sujeverja, a posebno je popularno u Evropi i Americi… i na žalost, nije jedino.

Možda će vas zanimati

U Irskoj se, na primjer, vjeruje da će se neko ozbiljno razboljeti ako mu po mjesečini crna mačka pređe put. U nekim dijelovima Njemačke posebno se vodi računa sa koje strane je mačka prešla put, jer se izuzetnom nesrećom smatra ako ona ide sa desne na lijevu stranu.

Kod nas se vjeruje da je jako loš znak kad nam mačka pređe put rano ujutro. Sve aktivnosti tog dana biće osuđene na propast, a do kraja dana ne treba počinjati važne poslove i viđati se sa dragim ljudima.

Da bi spriječili negativno dejstvo ove "mačije magije" ljudi, u različitim dijelovima svijeta primjenjuju različite lijekove - hodaju u krug, broje do trinaest, hodaju unazad tri koraka, pljuju na zamišljenu liniju kojom je mačka prošla, krste se ili dodiruju neki njima bitan predmet (amajliju), sačekaju da neko drugi prođe tim putem ili se okrenu i odu na drugu stranu.

mačka, crna mačka Izvor: iStock / Getty Images Plus

U mnogim kulturama se lošim predznakom smatra ako nam nepoznata crna mačka okrene leđa. 

Vjeruje se da crne mačke noću ne treba dozivati, voditi ili tjerati, jer se mogu pretvoriti u đavola.

U Francuskoj postoji vjerovanje da crnu mačku ne treba primati u kuću kad padne mrak, jer će kuću, u suprotnom, posjetiti duhovi.

Ako se crna mačka pojavi u kući, zabranjeno je tjerati je, jer će dom zauvijek napustiti sreća.

U Italiji se vjeruje da će neko ko je bolestan umreti, ako crna mačka legne na njegovu postelju.

Ako crna mačka iznenada skoči na sto - nesreća u kući je neizbežna.

Mačak hoda po ogradi u svitanje.
Mačak hoda po ogradi u svitanje.
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Na američkom jugu se vjeruje da će se onaj ko je udario ili šutnuo crnu mačku teško razboljeti. U drugim dijelovima svijeta se vjeruje da će se ruka kojom je neko udario crnu mačku oduzeti ili osušiti.

Širom svijeta postoji vjerovanje da crne mačke mogu da vide duhove, utvare ili demone, pa se najavom opasnosti smatra kad mačka odjednom, iz nepoznatog razloga pobjegne od nas.

Skandinavski mornari vjeruju da "plač" mačke na brodu predskazuje oluju ili nesreću za posadu.

Širom svijeta, žene mornara su držale crne mačke kao ljubimce, smatrajući da one predskazuju kada će se njihovi muževi vratiti ili kakvo će putovanje biti. Ako bi mačka presjekla put mornaru koji je krenuo na plovidbu to značilo nesreću, a njegovoj ženi je to bio znak da se on neće vratiti.

Mornarima je bilo strogo zabranjeno da bacaju crne mačke preko palube ili u more, jer se vjerovalo da tako brod biti potopljen.

Gusari su vjerovali da je izuzetno loš znak kada crna mačka neće da siđe sa broda ili kada nekome od njih priđe na pola puta, a onda se okrene i vrati.

Kod nas postoji vjerovanje, koje se kasnije proširilo cijelom Evropom, da će se umrli povampiriti ako crna mačka pređe ili preskoći preko leša.

U nekim dijelovima Evrope se vjeruje da crna mačka posjećuje grob onoga ko je imao demonske moći.

Ako se prilikom pogrebne procesije sretne crna mačka, još neko u porodici će umrijeti.

Ako bolesna osoba vidi da se crna mačka tuče sa drugom mačkom, to predskazuje smrt, a demoni i anđeli se bore za njenu dušu.

Ako bolesna osoba sanja crnu mačku neće ozdraviti.

Ako se u snovima pojavljuje crna mačka, ona najavljuje neprilike i postojanje neprijatelja na javi. Kod nas se vjeruje da je crna mačka u snovima znak neiskrenih prijatelja, ljubomore i velikih iskušenja.

U nekim dijelovima Japana postoji vjerovanje da kod trudne žene ne treba puštati crne mačke, jer će joj one uzeti dušu ili ubiti plod.

Kockari i crne mačke nikako ne idu zajedno. Svaka pojava crne mačke za kockara predstavlja siguran gubitak na kocki…

Bili sujeverni ili ne, svakmog petka trinaestog, ali i svakog drugog dana, uvek imajte na umu ono što je jednom rekao mudri i duhoviti Gručo Marks - "Ako vam crna mačka pređe put, to znači da je ona krenula negdje"!


(Tekst preuzet sa Facebook stranice Mačkoljubac)

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop