• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jača cirkulaciju i varenje, smanjuje stres: Tradicionalni čaj sprema se već vijekovima, evo kako da ga skuvate kod kuće

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Crni čaj sa začinima i mlijekom, odnosno masala čaj, odličan je za cirkulaciju i varenje.

 Jača cirkulaciju i varenje, smanjuje stres: Tradicionalni čaj sprema se već vijekovima, evo kako da ga skuvate kod kuće Izvor: YouTube/JoshuaWeissman

Ukusni čaj prija i po toplim danima, a jedan od čajeva koji se najradije piju širom svijeta potiče iz Indije. Možete ga napraviti i sami jer je u pitanju pažljivo smišljena kombinacija začina koje svi već imamo kod kuće.

Indijci ga piju svakog dana, kuvanog u vodi ili mlijeku, a kažu da poboljšava varenje, umiruje i dobar je za cirkulaciju.

Po legendama, masala čaj (chai) nastao je kada je jedan davni vladar teritorije kojoj danas pripada Indija želio ukusno piće ljekovitog dejstva, koje bi ga razbudilo i oporavilo.

Zanimljivo je da je dobio mješavinu začina, u kojoj lišća čaja zapravo nije bilo, ali su Indijci vremenom ovoj mješavini dodali i crni čaj kako bi još bolje "radila".

Danas, masala napitak sadrži crni čaj, cimet, karanfiliće, muskatni oraščić, đumbir i obavezno crni biber.

Začini u ovoj mješavini prepuni su antioksidantnih supstanci, koje štite ćelije od štete koju im nanose slobodni radikali. Sadrže i supstance koje poboljšavaju cirkulaciju, pomažu varenje i smiruju, pa masala čaj ima dejstvo i na raspoloženje.

Izvor: YouTube/ngpatech

Zbog jakog ukusa začina ovaj čaj često se kuva u mlijeku, a uz dodatak meda biće prava poslastica.

Prokuvajte začine sa jednom kesicom crnog čaja, a mjeru pronađite sami jer ne prija svakome jak ukus začina. Obratite pažnju da ne stavite više od jednog karanfilića po šoljici, a biber dodajte na kraju.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop