Crni čaj sa začinima i mlijekom, odnosno masala čaj, odličan je za cirkulaciju i varenje.
Ukusni čaj prija i po toplim danima, a jedan od čajeva koji se najradije piju širom svijeta potiče iz Indije. Možete ga napraviti i sami jer je u pitanju pažljivo smišljena kombinacija začina koje svi već imamo kod kuće.
Indijci ga piju svakog dana, kuvanog u vodi ili mlijeku, a kažu da poboljšava varenje, umiruje i dobar je za cirkulaciju.
Po legendama, masala čaj (chai) nastao je kada je jedan davni vladar teritorije kojoj danas pripada Indija želio ukusno piće ljekovitog dejstva, koje bi ga razbudilo i oporavilo.
Zanimljivo je da je dobio mješavinu začina, u kojoj lišća čaja zapravo nije bilo, ali su Indijci vremenom ovoj mješavini dodali i crni čaj kako bi još bolje "radila".
Danas, masala napitak sadrži crni čaj, cimet, karanfiliće, muskatni oraščić, đumbir i obavezno crni biber.
Začini u ovoj mješavini prepuni su antioksidantnih supstanci, koje štite ćelije od štete koju im nanose slobodni radikali. Sadrže i supstance koje poboljšavaju cirkulaciju, pomažu varenje i smiruju, pa masala čaj ima dejstvo i na raspoloženje.
Izvor: YouTube/ngpatechZbog jakog ukusa začina ovaj čaj često se kuva u mlijeku, a uz dodatak meda biće prava poslastica.
Prokuvajte začine sa jednom kesicom crnog čaja, a mjeru pronađite sami jer ne prija svakome jak ukus začina. Obratite pažnju da ne stavite više od jednog karanfilića po šoljici, a biber dodajte na kraju.
(MONDO)