Nedostatak vitamina D možete prepoznati po mirisu, tvrde nova istraživanja.
Vitamin koji snažno podiže odbrambeni sistem našeg organizma i koji je postao najvažniji dodatak ishrani u dobra korone, svakako je vitamin D. Privukao je veliku pažnju tokom pandemije zbog svoje zaštitne uloge protiv respiratornih bolesti, a ima izuzetno važnu ulogu u tjelesnim funkcijama.
Utvrđeno je da manjak ovog vitamina može da se poveže sa kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom tipa 2, nekim tipovima raka, ali i težom kliničkom slikom kod oboljelih od kovida. Ključni simptomi nedostatka vitamina D uključuju umor, bol u kostima i slabost mišića.
Kod nekih pacijenata, međutim, primjećena je veza između smanjenog osjećaja mirisa i niskog nivoa vitamina D.
Miris i ukus postaju progresivno oštećeni sa starenjem. Studija iz 2020. godine, objavljena u časopisu Nutrients, imala je za cilj da ispita vezu između nedostatka vitamina D i oštećenja mirisa i ukusa kod odraslih. Istraživači su koristili podatke preuzete iz američkog Nacionalnog istraživanja o zdravlju i ishrani.
"U poređenju sa učesnicima koji imaju dovoljno vitamina D, kod onih sa nedostatkom, vjerovatnoća da će prijaviti oštećenje mirisa i ukusa iznosi 39%. Samo učesnici starosti 70-80 godina sa nedostatkom vitamina D, imali su veću vjerovatnoću da prijave ovo oštećenje, čak 96% njih", istakli su istraživači.
"Vitamin D može imati značajnu ulogu u oštećenju mirisa i ukusa kod ljudi koji imaju više od 40 godina, kao i kod najstarijih, onih koji imaju preko 80 godina", tvrde istraživači.
Kako unijeti vitamin D?
Opšte je poznato da ovaj nutrijent proizvodi sunce, ali kako ga obezbjediti organizmu u jesen i zimu, kada sunca nema? Koje su to namirnice koje obiluju ovom bitnom hranljivom materijom?
"Ishrana je siromašna vitaminom D3", kaže specijalista pedijatrije dr Hibnijeta Apuk i dodaje:
"Može se unijeti putem masnih riba, kao što su losos i tunjevina. Džigerica, žumanjce i sir ga imaju u jako malim količinama. Organizam mora samog sebe da opskrbi preko sinteze iz sunčevih zraka, preko kože", ističe.
(MONDO)