Trik sa namirnicama za izbjeljivanje zuba postao je glavni trend na društvenim mrežama, a stomatolozi otkrivaju da li je ovo zdravo i ima li efekta.
Još jedan u nizu mnogobrojnih saveta, trikova ili vještina je najnoviji trend koji se pojavio, a koji je zaludio mnogobrojne tiktokere. Kako bez sumnje imaju veliki uticaj na popularnoj društvenoj mreži, važno je sa stručnjacima proveriti njihovu ispravnost i efekat.
U posljednje vrijeme, veoma je zaživjela "domaća pasta za zube" koja izbjeljuje zube. Tako je nedavno jedan tiktoker podijelio recept za smesu koja čini da vaši zubi postanu još belji. U jednom videu, on je pokazao da se pomenuta smjesa dobija tako što se kivi i krastavac zgnječe, a potom se dodaju dvije kašičice sode bikarbone.
Kako je istakao, sa ovom domaćom recepturom pere zube nekoliko puta nedjeljno, a da ovo zaista ima efekta, potvrđuju i stomatolozi.
"Kivi je pun kalcijuma, a krastavac će pomoći u uklanjanju loših bakterija iz usta", napisao je tiktoker koji je još veću popularnost stekao kada je njegovu tvdrnju u komentarima potvrdio i stomatolog.
Dr. Džozef Fajld je objasnio da ova smjesa neće u potpunosti promijeniti boju zuba, ali da ćete veoma brzo primijetiti razliku.
"Kombinacija kivija, krastavca i sode bikarbone dobro uklanja ostatke hrane i pića i izbjeljuje zube, zahvaljujući svojstvu sode i voćnim kiselinama iz kivija i krastavca", rekao je stomatolog i dodao:
"Smjesu nanesite jednom dnevno najduže deset dana zaredom, a nakon toga svega jednom do dvaput mjesečno", istakao je stomatolog i savetovao da ukoliko slučajno nemate kivi i krastavac kod kuće, smjesu za izbjeljivanje možete napraviti i od limunovog soka i dvije kašičice sode bikarbone.
Pogledajte kako se priprema smjesa:
(MONDO)