• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jede vam se roštilj?

Prvomajski praznici i sunčani dani su idealni za otvaranje sezone izleta i cjelodnevnih roštiljanja.

 Jede vam se roštilj? Izvor: MONDO

Roštiljska okupljanja rezervisana su za prirodu. Dvorišta, parkovi i izletišta idealna su mjesta za ovaj vid zabave i druženja sa dragim osobama.

Prije nego što praznik za dušu počne, dogovorite se sa prijateljima oko organizacije i podijelite poslove.

Potrudite se da nabavite sve neophodne namirnice i da pripremite gastronomske "instrumente" – noževe, hvataljke i slično.

Ljubitelji roštilja najčešće spremaju jednostavne specijalitete kao što su pljeskavice, ćevapi, kobasice, svinjski vrat i pileće bijelo meso. Najbolje je da meso kupite dan prije planiranog roštiljanja i da ga dobro začinite, nauljite i ostavite da prenoći.

Ne zaboravite da kupite dovoljno salate. Tokom proljeća i ljeta to su najčešće zelena salata, paradajz, krastavac, sremuš i naravno – luk. Uz roštilj obavezno ide crni luk, a neće biti na odmet ni ako ponesete nekoliko vezica mladog i po koji češanj bijelog luka.

Topli dani zahtijevaju da nabavite zalihe osvježavajućih pića koje vaše društvo voli. Kupite piće makar dan ranije i dobro ga rashladite.

Ukoliko imate ručni zamrzivač, pripremite ga i složite u njega namirnice koje ne smiju da stoje na toploti, ili piće.

Ponesite posuđe za jednokratnu upotrebu, escajg, salvete i dovoljno plastičnih čaša.

Nemojte da zaboravite pripremu roštilja i mjesta gdje će biti postavljen. Meso se u prirodi najčešće peče na roštilju na drva ili ugalj, ili na improvizovanom roštilju – rešetka na iskopanoj rupi.

Prije pečenja obavezno dobro očistite rešetku za roštilj. Namažite je uljem ili je natrljajte slaninom i udaljite petnaestak centimetara od izvora toplote.

Kada žar postane dovoljno jak, možete postavljati meso na cijelu rešetku. Pokupite višak marinade sa mesa prije nego što ga stavite na roštilj.

Meso treba okrenuti kada s gornje strane počnu da probijaju sokovi. Majstori roštilja meso okreću samo jednom, ali sve zavisi od jačine žara.

Kada je dovoljno pečeno, meso možete služiti uz pripremljene sezonske salate i druge priloge po želji.

Pripremanje mesa na roštilju ne bi trebalo da bude obaveza tokom izleta, već užitak u kome mogu da učestvuju svi prisutni.

Ne morate biti vrhunski kuvar da biste spremili ukusan roštilj u nezaboravnoj atmosferi. Ako se dobro organizujete i pravilno koristite roštilj, hrana će biti sigurna, raznovrsna i ukusna, a miris i ukus dobrog zalogaja doprinijeće cjelodnevnoj zabavi.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop