Ishrana bogata raznovrsnim voćem i povrćem smanjuje rizik od razvijanja dijabetesa dva.
Osobe koje jedu dosta voća i povrća mogle bi da budu pod nešto manjim rizikom obolevanja od dijabetesa tipa 2, nego one koje konzumiraju male količine tih namirnica, utvrdio je tim britanskih stručnjaka s Instituta za metaboličku nauku u Kembridžu.
Rizik od dijabetesa takođe je manji kod onih koji jedu raznovrsnije voće i povrće (bez obzira na količinu), nego kod osoba čija je ishrana u ovom segmentu monotona, prenijela je novinska agencija Rojters.
Studijom su bile obuhvaćene 3.704 osobe, starosti od 40 do 79 godina, od kojih su 653 oboljele od dijabetesa 2 tokom 11 godina.
Među trećinom ispitanika koji su konzumirali najviše voća i povrća (oko šest porcija dnevno), od šećerne bolesti je tokom 11 godina oboljelo 16 odsto, a među onima koji su konzumirali najmanje (oko dvije porcije) obolio je 21 odsto ispitanika.
Pod porcijom se podrazumijeva pola šolje kuvanog povrća ili svježa voćka srednje veličine.
Raznovrsnost unosa voća i povrća možda ima još veću zaštitnu ulogu nego količina, utvrdio je kembridžski tim.
Naime, ispitanici koji su nedjeljno konzumirali najmanje 16 vrsta voća i povrća su bili pod čak 40 odsto manjim rizikom da obole od dijabetesa 2, od onih koji su jeli samo osam vrsta voća i povrća.
To se objašnjava činjenicom da se sa raznovrsnošću unosa voća i povrća obezbjeđuje širok spektar hranljivih materija - ne samo vitamina i minerala, nego i biljnih vlakana i materija pod nazivom fitohemikalije.
Za fitohemikalije se vjeruje da štite ćelije od oštećenja koja mogu da dovedu do razvoja hronične bolesti.
(Tanjug)