Prehrambeni sastojak maltodekstrin koji se često koristi kao sastojak vještačkih zaslađivača, mogao da bude odgovoran za pogoršanje Kronove bolesti.
Časopis "Health Day News" ukazuje da je istraživanje sprovedeno u laboratorijskim uslovima pokazalo da maltodekstrin podstiče rast bakterije ešerihije koli u tankom crijevu.
Osim u vještačkim zaslađivačima, maltodekstrina ima i u pahuljicama, konzerviranom voću, dezertima, instant pudingu i umacima, a u farmaceutskoj industriji se koristi kao dio smjese za oblaganje tableta.
Kronova bolest je upalna bolest probavnog sistema koja uzrokuje oticanje, bol i stvaranje čireva u probavnom sistemu.
Takođe može zahvatiti bilo koji dio probavnog sistema, ali najčešće zahvata tanko crijevo.
Ne zna se tačan uzrok bolesti, ali se smatra da je bolest multifaktorijalna - kombinacija mikroba, genetike i ostalih usputnih uzročnika.
Ešerihija koli je bakterija koja se često nalazi u sistemu za varenje i to u debelom crijevu, a ranija istraživanja su otkrila čestu prisutnost te bakterije kod oboljelih od Kronove bolesti, ali u tankom crijevu.
Po pitanju uticaja maltodekstrina na stanje bolesnika s Kronovom bolešću, stručnjaci ističu da su potrebna dalja istraživanja da bi se tim bolesnicima mogle dati jasne preporuke u vezi korišćenja vještačkih zaslađivača.
(Tanjug)