• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaslađivači pogoršavaju Kronovu bolest?

Prehrambeni sastojak maltodekstrin koji se često koristi kao sastojak vještačkih zaslađivača, mogao da bude odgovoran za pogoršanje Kronove bolesti.

 Zaslađivači pogoršavaju Kronovu bolest? Izvor: MONDO

Časopis "Health Day News" ukazuje da je istraživanje sprovedeno u laboratorijskim uslovima pokazalo da maltodekstrin podstiče rast bakterije ešerihije koli u tankom crijevu.

Osim u vještačkim zaslađivačima, maltodekstrina ima i u pahuljicama, konzerviranom voću, dezertima, instant pudingu i umacima, a u farmaceutskoj industriji se koristi kao dio smjese za oblaganje tableta.

Kronova bolest je upalna bolest probavnog sistema koja uzrokuje oticanje, bol i stvaranje čireva u probavnom sistemu.

Takođe može zahvatiti bilo koji dio probavnog sistema, ali najčešće zahvata tanko crijevo.

Ne zna se tačan uzrok bolesti, ali se smatra da je bolest multifaktorijalna - kombinacija mikroba, genetike i ostalih usputnih uzročnika.

Ešerihija koli je bakterija koja se često nalazi u sistemu za varenje i to u debelom crijevu, a ranija istraživanja su otkrila čestu prisutnost te bakterije kod oboljelih od Kronove bolesti, ali u tankom crijevu.

Po pitanju uticaja maltodekstrina na stanje bolesnika s Kronovom bolešću, stručnjaci ističu da su potrebna dalja istraživanja da bi se tim bolesnicima mogle dati jasne preporuke u vezi korišćenja vještačkih zaslađivača.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop