Vrućine su počele. Ako niste već na moru, onda makar priuštite sebi jedan morski ručak. Evo kako to radi glumac Bogdan Diklić.
![Kako Bogdan Diklić priprema zubatac (RECEPT) Kako Bogdan Diklić priprema zubatac (RECEPT)](https://static.mondo.ba/Picture/8766/png/za-vesti.png)
"Skoro do juče, Bogdan je bio naklonjen narodnoj kuhinji, a onda se nešto, takoreći preko noći, dogodilo pa se okrenuo Mediteranu i radostima koje ovi meridijani pružaju (supruga mu je iz Bara). Kao i u muzici: moderato kantabile. Umjereno i raspjevano. Postao je majstor za ribu“, piše Milan D. Špiček u knjizi "Kuvari glumci" i daje recept poznatog glumca za zubatac sa kiselom pavlakom.
Bogdan Diklić na početku savjetuje kako da kupimo svježu ribu: "Da li je riba svježa utvrdićete tako što ćete je pogledati pravo u oči. Ako joj pogled nije zamućen, navalite. Zubatac se, kao i sve ribe, kupa tri puta: u moru, u ulju i u vinu. Ovog ćete okupati i u slatkoj vodi. Ribu kupate, zatim sušite frotirom ili običnom kuhinjskom krpom i solite. Kada osolite, napravite pauzu koliko da bacite pogled na sportsku stranu u novinama".
RECEPT:
Ribu uvaljate u brašno i dobro je utapkajte dlanovima, kao da aplaudirate, pa je stavite u vatrostalnu posudu podmazanu masnoćom. Prelijte je rastopljenim puterom (oko 80 grama) i stavite u zagrijanu rernu.
Pecite sve dok ne dobije rumenu boju. Rumenilo je, inače, znak zdravlja.
Zubatac vadite iz rerne, prelijte kiselom pavlakom (dvije čaše), poklopite, smanjite temperaturu rerne i vratite ribu da se peče na tihoj vatri još desetak minuta.
Zubatac, ovako pripremljen, služi se topao sa salatom.
Jedan "zubonja" od jednog kilograma izdašan je i dovoljan za četiri osobe, jer ćete poslužiti i salatu od krompira i celera, a nije zanemarljiva ni zelena salata sa bijelim lukom.
Poslije ručka, umjesto u pučinu, gledate u nebo i govorite sebi: "Gledaj u nebo...". Pije se vino, ali bez preTERANivanja.
(MONDO)