• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako Mira Stupica sprema plodove mora

Glumica Mira Stupica je recepte za jela od plodova mora "ukrala" od Bojana Stupice i Vojislava Vokija Kostića.

 Kako Mira Stupica sprema plodove mora Izvor: MONDO

Porodica Stupica imala je svojevremeno, u Jugovu kod Smedereva, vikendicu u kojoj su se okupljali beogradski intelektualci. Glumci, reditelji, pisci, kompozitori.

Stalni gost bio je Vojislav Voki Kostić, veliki srpski kompozitor i veliki gastoronomski mađioničar. Bojan Stupica, koji je takođe vole da prčka po kuhinji, suprotstavio se Kostiću i skoro tri godine, svake srijede u mjesecu, oni su se nadmetali u pripremanju kulinarskih nestašluka do pobjede i nazad.

Gastronomski maraton trebalo je da traje sve dok jedan od njih dvojice ne kaže: "To sam već jeo!".

Ko je pobijedio nije važno. Važno je da je gospođa Mira Stupica jednim okom od obojice "krala" i ovaj zanat, piše Milan D, Špiček u knjizi "Kuvari glumci", u kojoj je objavio i sljedeća dva "ukradena" recepta:

BUZARA OD ŠKAMPA
Pola kilograma škampa u ljusci dovoljno je za dvije osobe. Pola glavice luka, dva češnja bijelog luka, dva oljuštena paradajza, mješavina od običnog i maslinovog ulja, mrvice ili prezle, dva decilitra bijelog vina i peršunov list.

Na ulju proprži nasjeckani crni luk i bijeli luk. Prži dok ne počne da mijenja boju, a onda pomješaj sa paradajzom isjeckanim na kockice i peršunom. Dodaj oprane škampe, poklopi i dinstaj dvadesetak minuta. Naposljetku zalij vinom i dinstaj još nekoliko minuta.

Škampi se jedu prstima i dozvoljeno je "cuckanje", što će reći - izvlačenje mesa kao usisivačem.

PRŽENE KAMENICE
Za ostrigu šereti kažu još "OŠTRIga" jer postoji vjerovanje da je afrodizijak. U zavisnosti koliko je osoba zainteresovano za ostrige, toliko puta šest. Za dvije osobe 12 ostriga, ne treba pretjerivati.

Potrebno je još 75 grama svježe naribanog bijelog hljeba, jedno jaje, jedna kašika ulja, 50 grama maslaca, malo peršuna, nekoliko kriški limuna.

Kamenice na brzu ruku operite od pijeska, skinite niti ako ih ima i dobro ocijedite. Uvaljajte u brašno, razmućeno jaje izmješano sa uljem, umočite u mrvice i pecite na maslacu.

Svaku prženu kamenicu položite na ljušturu (školjku), pa je garnirajte s malo prženog peršuna i kriškom limuna.

I škampi i ostrige mogu da se kombinuju za ručak ili večeru, ali grijeh je odjednom potrošiti dvije radosti.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop