• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crna čokolada ublažava kognitivne poremećaje

Istraživanje italijanskih naučnika sugeriše da visoke doze flavonola prisutnih u crnoj čokoladi pomažu osobama s blagim kognitivnim poremećajem.

 Crna čokolada ublažava kognitivne poremećaje Izvor: MONDO

Osobe s tim poremećajem nisu dementne, ali primjećuju da su povremeno zaboravni, imaju poteškoće sa koncentracijom što ih ometa u svakodnevnom životu i radu, prenosi portal Pliva.

Flavonoli su antioksidansi za koje je već potvrđeno da mogu da poboljšaju cirkulaciju krvi.

Istraživači smatraju da dodavanje flavonola svakodnevnoj ishrani predstavlja efikasnu metodu popravljanja funkcije mozga kod osoba s blagim kognitivnim poremećajem.

Novi nalazi se temelje na podacima prikupljenima od 90 ispitanika, pri čemu se pokazalo da najbolje rezultate na testiranjima kognitivnih funkcija imaju osobe koje su tokom osam nedjelja primale najveće doze flavonola (990 miligrama dnevno).

U naučnom časopisu "Hipertenzija" (Hypertension) se navodi da su flavonoli prisutni i u grožđu, čaju, crnom vinu i jabukama.

Naučnici Univerziteta Kembridž takođe su objavili da je konzumiranje čokolade povezano s prosječno 37 odsto manjim rizikom za razvoj bolesti srca.

Njihovi rezultati se temelje na analizi podataka prikupljenih za potrebe sedam ranijih istraživanja sprovedenih uz učešće oko 100.000 ispitanika.

Naime, pet istraživanja je ukazalo na pozitivan učinak čokolade na zdravlje kardiovaskularnog sistema, dok preostale dvije studije nisu pružile nikakve dokaze za to.

Britanski naučnici dodaju da je konzumacija čokolade bila povezana i s prosečno 29 odsto manjim rizikom za moždani udar.

Prema njihovim riječima, veliki uticaj na zdravlje srca imaju antioksidansi iz grupe flavonola koji su prisutni u čokoladi.

Međutim, istraživači u časopisu "Britanski medicinski žurnal" (British Medical Journal) upozoravaju da uzimanje velikih količina čokolade nije preporučljiva jer sadrži visok nivo šećera i masti.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop