Mnoge domaćice u ovo doba godine peku paprike, kuvaju paradajz, spremaju turšiju... Evo nekoliko korisnih savjeta s tim u vezi.
Konzervirajte samo najkvalitetnije voće i povrće. Voće ili povrće kuvajte u emajliranom, vatrostalnom i aluminijskom posuđu.
Tegle neka budu neoštećene i u besprijekornom higijenskom stanju, a najbolje je koristiti sasvim nove: dobro ih operite, ocijedite na čistom ubrusu i neposredno pred punjenje pasterizujte. Sterilizujte i ostali pribor i posuđe i ostavite da se osuši bez brisanja.
Kako biste spriječili pucanje tegli pri punjenju vrućim sadržajem, pod njih stavite vlažnu krpu. Tegle je najbolje zatvoriti vakuumskim zatvaračem. Poklopce i čepove, kao i ivice tegli i flaša prije punjenja prebrišite alkoholom ili sirćetom.
Postoji mišljenje da ajvar prije zatvaranja tegli treba kratko zapeći da bi se napravila korica i da bi tako ostao duže svježe, ili da se na vrh dolije ulje da bi se spriječio prodor vazduha.
To su stari bakini trikovi, ali bake nisu imale moderne tegle sa zatvračima koji dihtuju, nego su sve pokrivale gazom i celofanom.
Dakle, ne morate stavljati ulje, ali tegle treba okrenuti naopako i vratiti u uspravan položaj kako bi se vazduh sa vrha spustio na dno.
Tegle sa zimnicom čuvajte na suvom, prozračnom i tamnom mjestu. Ako se ipak pojave znaci kvarenja, zimnicu, ukoliko je to još moguće, prokuvajte i naknadno sterilišite, ili pokušajte da spasite prebacivanjem sadržaja u drugu teglu.
Osim povrća, možete ukiseliti, odnosno zaliti sirćetom (obično vinskim), razno voće kao što su dinje, višnje, šljive, kruške....
Evo dva "Alo" recepta za ekstraaromatično sirće:
U litar razblaženog sirćeta stavite četiri klinčića, dva lovorova lista, malo majčine dušice, majorana, muškatnog oraščića, koricu cimeta, 12 zrna bibera i 15 grama soli.
Sve to prokuvajte i ostavite da stoji dva sata, a onda procjedite.
Odgovara za sve vrste povrća.
Za kiselo-slatku varijantu na 2/3 sirćeta i 1/3 vode dodajte dvije kašike šećera, četiri klinčića, dva lovorova lista, malo majčine dušice, majorana, muškatni oraščić, koricu cimeta, 12 zrna bibara i 15 grama soli.
(MONDO)