• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto prvo jedemo slano, a onda slatko

Kod ljudi se ljubav prema slatkom razvila iz dva razloga: šećer je hranljiva materija koja organizmu daje puno energije, a nema ga previše u prirodi.

 Zašto prvo jedemo slano, a onda slatko Izvor: MONDO

Med, voće, i nektar nekih biljaka jedini su pristupačni oblici hrane koja sadrži relativno čist šećer, a prije nego što su ljudi bili u stanju da uzgajaju biljke, voće je bilo manje slatko nego što je to danas slučaj.

Zbog toga je ljubav prema slatkoj hrani bila evolutivna prednost jer je nagonila naše pretke da tragaju za kaloričnim i visokoenergetskim poslasticama.

U srednjem vijeku, najveći broj ljudi nije imao obroke u obliku u kojem ih mi danas poznajemo, a meso i voće jeli su se pomiješani u velikom broju jela.

Prerađeni šećer bio je toliko skup da su ga jeli samo najbogatiji. I plemstvo i sluge zajedno bi jeli glavni obrok, a nakon što bi ostaci bili sklonjeni, gospodin i gospođa bi se povukli u svoje odaje da u privatnsoti pojedu skupe poslastice, piše "Politikin Zabavnik".

Otuda je i porijeklo reči "desert" koja je nastala iz starofrancuskog glagola "deservir" što znači "raspremiti sto".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop