• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Toplu čokoladu služite u naradžastim šoljama

Španski i britanski naučnici tvrde da su pronašli dodatne dokaze da način serviranja hrane i pića znatno utiče na njihov ukus.

 Toplu čokoladu služite u naradžastim šoljama Izvor: MONDO

Kakao i topla čokolada, na primjer, najukusniji su ako se piju iz narandžaste šolje.

Istraživači sa Politehničkog univerziteta u Valensiji i Oksfordskog univerziteta ponudili su grupi od 57 osoba toplu čokoladu posluženu u plastičnim šoljama bijele, krem, crvene i naradžaste boje spolja, a bijele iznutra.

Iako je u svim šoljama bio isti napitak, ispitanici su izjavili da je čokolada, servirana u narandžastim i krem šoljama bila najukusnija.

"Boja posude u kojoj se hrana i piće serviraju može da pojača pojedina svojstva kao što su ukus i aroma", kazala je Betina Pikeras-Fisman sa univerziteta u Valensiji, ističući da bi njihova zapažanja mogla da budu od koristi prehrambenoj industriji.

Prethodna istraživanja su pokazala da posude žute boje pojačavaju ukus limuna u sokovima, a da napici hladnih boja, poput plave, više utoljuju žeđ od napitaka toplih boja kao što je crvena na primjer.

Ukoliko je, pak, neki napitak ružičast, djeluje slađe.

Studija španskih i britanskih naučnika objavljena je u stručnom časopisu "Journal of Sensory Studies".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop