• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uživajte u vinu (bez filozofiranja)

Čuveni francuski enolog Filip Kambi kaže da u vinu treba uživati bez "intelektualizovanja".

 Uživajte u vinu (bez filozofiranja)  Izvor: MONDO

Trenutak degustacije vina ne treba intelektualizovati, rekao je danas Tanjugu poznati francuski enolog, Filip Kambi, vinski konsultant vinarije Tikveš.

''Dobro vino je ono koje izaziva zadovoljstvo kod konzumenta, i ne treba imati kompleks kada degustirate vino, već jednostavno treba biti iskren prema sebi i reći - dopada mi se ili mi se ne dopada'', kazao je Kambi koji ovih dana boravi u Beogradu "iz ličnog zadovoljstva".

Kada je riječ o ukusu dobrog vina, grožđe je to koje odradi cijeli posao, pa je samim tim cilj proizvesti dobar grozd.

''To je kao i u kulinarstvu, ako su osnovni sastojci dobri i konačan ishod će biti izuzetno dobar'', navodi Kambi. Dodaje da su kod dobrog vina najvažniji elegancija, finese i voće, kao i čistoća ukusa.

Kambi, kome je ovo druga posjeta Beogradu, kaže da je izuzetno važno upoznati kulturu i istoriju jedne zemlje da bi se upoznala njena vina. Od 2010. godine, on je vinski konsultant vinarije Tikveš.
Dopala mu se Srbija, dopala su mu se vina koja je ovdje pio, i hrana koju je jeo. Zato je, kaže, došao ponovo.

"Na prvom mjestu, ja volim vino. Vino je razlog svega. I po meni, vino je nešto što je neizbježno u kulturi jedne zemlje", objašnjava Kambi, koji kao enolog sarađuje sa 74 vinarije, uglavnom u Francuskoj i Španiji.

Postoji potencijal u zemljama kao što su Makedonija i Srbija, gdje ima prostora za razvitak, rekao je Kambi. On smatra da bi proizvođači vina u ovom regionu trebalo da se objedine pod zajedničkim brendom, kako bi bili uspješniji na tržištu.

"Na razvoju je potrebno raditi iz godine u godinu, ali planski, umjereno i polako. Ukoliko se precijene kapaciteti, doći će do pada", dodao je Tanjugov sagovornik, i naveo primjer Australije koja je zbog loše finansijske situacije i precijenjivanja kapaciteta, smanjila parcele na kojima se nalaze vinogradi.

''Vinarstvo može biti izuzetno unosan biznis ukoliko ga rade ljudi koji znaju svoj posao, i koji su izuzetno pragmatični u tome. Iako se može dosta zaraditi, ne treba pomisliti da je to lak posao'', naglašava Kambi.

Govoreći o izvozu, Kambi smatra da prije nego se neko odluči na taj korak, mora najprije biti dobar u lokalnim okvirima, kvalitetan i prisutan na lokalnom tržištu. "Ne kaže se uzalud da je potrebno biti dobar svojim očevima, svojoj porodici, pa tek onda drugima'', dodaje Tanjugov sagovovrnik.

Kambi je u ovom poslu od 1998. godine. Prije toga je vodio nekoliko firmi koje se bave vinarstvom i ta iskustva su mu, kako je kazao, omogućila da počne da radi kao konsultant sa proizvođačima vina.

Danas sarađuje sa 74 različite vinarije, a njegova je uloga da bude pored vinara, da prati proces proizvodnje, selekciju i plasman vina koja izaberu.

Za dobrog enologa, kaže on, najvažnije je razviti sposobnost memorisanja ukusa, jer svaki proizvođač pravi minimum 10 - 15 različitih vina.

On je objasnio da se vina iz godine u godnu razlikuju, bez obzira da li se radi o istoj sorti, jer evoluiraju. "Nikad ne znate šta ćete dobiti na kraju", dodao je Tanjugov sagovornik.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop