SZO preporučuje manje soli i više kalijuma u ishrani, kako bismo smanjili rizik od infarkta i moždanog udara.
"Odrasli treba da konzumiraju manje od dva grama natrijuma ili manje od pet grama soli dnevno i da svakodnevno unose najmanje 3,51 gram kalijuma", saopštila je SZO.
SZO je ranije preporučila dva grama natrijuma, ali je sada izdala novu preporuku da treba da bude manje od dva grama, izjavio je za Rojters portparol SZO Gregori Hartl.
SZO je, takođe, objavila prvu preporuku za unos natrijuma i soli kod djece, u zavisnosti od njihove visine i težine, uzrasta i energetskih potreba, rekao je on. Preporuke se odnose na djecu stariju od dvije godine.
Natrijum, koji se prirodno nalazi u mliječnim proizvodima i jajima, prisutan je u mnogo većim količinama u prerađenim namirnicama poput hljeba, mesnih prerađevina kao što je slanina, grickalica, supa iz kesice i začina kao što je soja sos, saopštila je SZO.
Osobama sa povišenim nivoom natrijuma ili nedovoljnom količinom kalijuma prijeti rizik od visokog krvnog pritiska, faktora koji povećava rizik od infarkta ili moždanog udara.
"Povišeni krvni pritisak je najveći faktor rizika za infarkt i moždani udar -glavni uzrok smrti i invaliditeta u svijetu", kaže dr Frančesko Branka, direktor SZO za nutricionizam.
(Tanjug)