Vegetarijanci su izloženi za trećinu manjem riziku da budu hospitalizovani zbog srčane bolesti ili umru od nje, nego osobe koje konzumiraju meso.
Istraživanjem, kojim je rukovodila Frančeska Krou sa Oksfordskog univerziteta, je tokom jedanaest do dvanaest godina praćeno gotovo 45.000 stanovnika Engleske i Škotske, od kojih oko trećina nije konzumirala ni meso, ni ribu.
U tom periodu 1.086 ispitanika je hospitalizovano, a 169 umrlo od neke srčane bolesti. Pošto su uzete u obzir godine, fizička aktivnost i drugi značajni parametri, utvrđeno je da su vegetarijanci pod 32 odsto manjim rizikom da obole od srčanih bolesti nego oni koji jedu meso. Kada je u obzir uzeta i tjelesna težina ispitanika, taj procenat se nešto smanjio - na 28 odsto.
Oksfordski tim manji srčani rizik vegetarijanaca pripisuje njihovoj nižoj vrijednosti holesterola i sistolnog (gornjeg) krvnog pritiska, dok je dijastolni otprilike imao iste prosječne vrijednosti među vegetarijancima i ispitanicima koji su konzumirali meso.
Krouova ističe da je razlika u nivou holesterola između dvije grupe ekvivalentna polovini koristi koju ljudi ostvare redovnim uzimanjem lijekova iz grupe statina.
Izvjesnu ulogu u manjem srčanom riziku vegetarijanaca svakako ima i dodatni unos voća, povrća i vlaknastih materija u njihovoj ishrani.
Krouova napominje da u ishrani ljudi koji nisu vegetarijanci najveći najveći rizični faktor za srce predstavlja unos nezdravih, zasićenih masti, kakvih ima u crvenom mesu, puteru, sladoledu, sirevima.
(Tanjug)