Tokom sezone gripa većina ljudi se slaže da ništa ne liječi kao topla supa.
Supa od ječma ili supa sa rezancima, samo su dve od devet vrsta supa na jelovniku "Alborca", restorana sa iranskom hranom u predgrađu Vašingtona, u Virdžiniji...
"Supa sa tjesteninom je tradicionalno iransko jelo. Ona se, u stvari, jede tokom cijele godine, ali zimi nešto češće”, kaže glavna kuvarica, koja priprema sopstvenu verziju tradicionalnog porodičnog recepta.
Glavni sastojci su luk, šargarepa, peršun, pileća supa i sok od limuna. Ta supa ima mnogo hranljivih sastojaka. Veoma dobro je da se jede tokom zime, jer se ljudi često prehlade.
U restoranu “Di Dži Es delikatesen” u Vašingtonu, glavni kuvar koristi istočnoevropski recept svoje bake za pileću supu sa knedlama.
"Supa sa knedlama je tradicionalno jevrejsko jelo. I postoje brojne verzije te supe. Počnemo sa pilećom supom i u nju stavimo luk, celer, šargarepu i bijeli luk. Zatim, za bolji ukus, dodamo malo sirćeta i na kraju so i biber”, kaže on.
"Centralni dio" magične supe su knedle. Supa sa knedlama jedno je od napopularnijih jela u tom veoma posjećenom restoranu. Neki ljudi misle da ova supa ima ljekovito dejstvo, ali kao i svako drugo ukusno jelo, osjećate se dobro kada ga jedete, bolje vam je, posebno u ovo doba godine, kada je napolju hladno.
Ipak, može li supa zaista da spriječi grip? Doktorka Glorija Ajensu, direktor sekretarijata za zdravstvo u okrugu Ferfaksa, sumnja u to.
"Vakcinacija protiv gripa je jednostavan i najbolji način za sprečavanje gripa. Ali, većini ljudi nije bitno da li tradicionalna 'hrana koja liječi', zaista liječi ili samo olakšava oporavak", kaže Glorija za "Glas Amerike".
Kombinacija uspomena iz djetinjstva i jela koja su spravljale bake i koje vam griju srce, kao i miris pare koja "otpušava" nos, mogla bi da bude tajna lekovite moći koju ima porcija vruće supe.
(MONDO)