U vremenu krize, nezaposlenosti i porasta cijena, nekoliko savjeta o štednji može vam dobro doći da uspostavite kontrolu nad kupovinom.
Pristupajte nabavci racionalno, napravite sebi plan kojeg ćete se strogo držati. Nekontrolisana impulsivna trgovina vam nije potrebna, ostanite ravnodušni prema primamljivim policama. Naučite da im odolite.
Krenite sa kreiranjem liste potrebnih namirnica. Prisilite se da kupujete samo što ste sami naveli. Odlučite da to bude u vremenskom intervalu od jedne sedmice, svake sedmice veliki tržni centri imaju letke sa popustima, pa u skladu s tim kupujte pred kraj svake sedmice.
Držite se akcija. Iako vam nekad suludo zvuče, kao da su to sve „mamipare“, uštede zaista bude.
Pripremajte sebi obroke u skladu sa akcijama, ukoliko je na akciji piletina - neka vam piletina bude za ručak, ako je sniženje povrća, onda neka vam na tanjiru bude slasna tjestenina u vegeterijanskom umaku.
Kupujte na veliko kada su rasprodaje, jer kupovinom nekoliko komada viška određenog proizvoda moćna je strategija koja čuva novac. Ipak se držite onoga da sve ima svoj rok trajanja, na veliko kupujte samo ono što može duže stajati. Ipak je sve u skladištenju hrane. Odmah pojedite voće i povrće koje ste kupili, jer ono najprije istruli.
Meso zamrzavajte po porcijama, i odmrzavajte po potrebi, tako može trajati od 6 mjeseci do godinu dana.
Ponekad je dobro otići do predgrađa ili do tržnog centra u manjem gradu do vašeg, cijene su mnogo povoljnije. Razmišljajte o kupovini konzervi graha ili paradajza, kukuruza, gljiva; pa čak i voća.
One su jeftine, lako se skladište i od njih se mogu napraviti ukusna jela. Takođe, kupujte zamrznuto povrće, istraživanja su pokazala da je jednako dobro kao i svježe, zamrzavanjem se ne gube nikakvi hranjivi sastojci ili vitamini. Kuvajte veće porcije jer se kuvana jela mogu zamrznuti za neku drugu priliku.
A u kuhinji je najbitnija inspiracija, istražite blogove i web stranice sa receptima jer oni nude praktične ukusne recepte za male budžete, zajedno sa fotografijama i detaljnim upustvima.
(Erna Saljević, MONDO)