• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mediteranska hrana definitivno čuva srce

Mediteranska ishrana bogata maslinovim uljem, orašastim plodovima, ribom, voćem, povrćem i vinom, smanjuje rizik od srčanog udara.

 Mediteranska hrana definitivno čuva srce  Izvor: MONDO

Njihovom studijom je bilo obuhvaćeno 4.479 španskih muškaraca i žena, starosti od 55 do 80 godina, koji na početku studije nisu patili od kardiovaskularnih bolesti, a praćeni su tokom pet godina.

Ti ljudi su, međutim, bili pod povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, budući da su ili bili gojazni, ili imali povišen holesterol, ili hipertenziju.

"Ustanovili smo da energetski nerestriktivna mediteranska ishrana, sa dodatnim unosom maslinovog ulja ili orašastih plodova, rezultira značajnim smanjenjem kardiovaskularnih problema među osobama koje su inače pod povećanim rizikom od njih", zaključak je španske studije.

Učesnici studije su bili podijeljeni u tri grupe, uključujući i kontrolnu, kojoj je propisana ishrana sa smanjenim sadržajem masti.

Prva grupa se pridržavala tradicionalne mediteranske ishrane, uz svakodnevni dodatak četiri supene kašike nerafinisanog maslinovog ulja cijeđenog na hladno.

Druga grupa se hranila isto kao prva, osim što je kod njih dopunsko maslinovo ulje bilo zamijenjeno sa oko 30 grama miješanih orašastih plodova dnevno.

Pripadnici ove dvije grupe takođe su jeli najmanje tri porcije voća i dvije porcije povrća dnevno, kao i ribu tri puta nedjeljno, a bijelom mesu (na primjer, pilećem) su davali prednost u odnosu na crveno meso.

Ovim dvjema grupama je takođe preporučeno da ne jedu komercijalno pecivo, kolače i druge slatkiše i da ograniče unos mliječnih proizvoda i mesnih prerađevina.

Onima među njima koji su inače pili vino uz obrok je preporučeno da konzumiraju sedam čaša vina nedeljno.
U ove dvije grupe je na kraju studije konstatovano smanjenje kardiovaskularnog rizika za oko 30 odsto. Taj rizik je bio neznatno više smanjen kod učesnika iz druge grupe, koji su konzumirali dodatne orašaste plodove, nego kod onih iz prve, koji su konzumirali dodatno maslinovo ulje.

Ishrana treće grupe, kojoj je samo redukovan unos masti, nije pokazala neko značajnije dejstvo na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, zaključio je tim iz Barselone.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop