Vjerovali ili ne, od kestena mogu da se naprave i slana jela.
Donosimo vam recepte za čorbu, ćuretinu i slatku piramidu sa kestenjem, kuvara hotela “Moskva” U Beogradu.
Kesten čorba
Potrebno:
500 gr kestena
300 gr kesten pirea
100 gr crnog luka
50 gr praziluka
100 gr šargarepe
150 gr celera
40 gr maslaca
1 dl slatkog crnog vina
muskatni orah po ukusu
so, biber
neutralna pavlaka
Skuvati kesten i potom ga oljuštiti. Na puteru propržiti povrće sječeno na kockice (luk, praziluk, šargarepu i celer). Dodati kesten, kesten pire i naliti vodom. Sve to staviti u blender i izblendirati. Dodati vino i začine. Kada sipate čorbu u tanjir, ukrasite neutralnom pavlakom, a možete, ako želite, ubaciti i kockice zapečenog hljeba.
Ćuretina sa sosom od kestena
Potrebno za jednu porciju rolovane ćuretine:
200 gr ćurećeg filea
50 gr dimljenog sira
30 gr paprika različitih boja
So, biber
Ćureći file se premaže sirom i paprikama i urola. Peče se 15 minuta na 180 stepeni Celzijusovih.
Potrebno za sos:
300 gr kestena
150 gr kesten pirea
2 kašike putera
60 gr luka
2 dl belog vina
200 ml neutralne pavlake
So i biber
Priprema:
Skuvati kesten i oljuštiti. Na puteru propržitisitno iseckani crni luk, dodati kesten i naliti belim venom. Kratko dinstati i dodati kesten pire, pavlaku, so i biber. Izblendirati. Preliti preko mesa i ukrasiti, po želji, celim kestenom.
Kesten kolač
Potrebno:
3 jaja
75 gr šećera
60 gr brašna
20 gr kakaa
0,5l slatke pavlake
150 gr šećera
0,5 kg kesten pirea
Priprema:
Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati žumanca i blago promiješati, u umućenu masu dodati brašno i kakao, pa ispeći koru - pet minuta na temperaturi od 180 stepeni Celzijusovih. Zatim se kora urola, a dobijeni rolat iseče na kriške, koje će poslužiti kao "građenje" piramide.
Umutiti 400 ml slatke pavlake sa 150 gr šećera, a zatim dodati kesten pire. Poređajte kriške rolata na tacnu za kolače, tanko premažite filom, zatim poređajte još jedan red, a preko stavite sav fil. Ostatak slatke pavlake (100 ml) umutiti i njime ukrasiti kolač. Ostaviti da se ohladi.
(Marija Atanaskov, MONDO)