Teško je zamisliti bilo koji obrok bez hljeba.
Iako skoro na svakom ćošku postoje pekare u kojima možete kupiti ovu namirnicu, mi vam otkrivamo kako da domaći hljeb lako napravite i kod kuće.
Potrebno:
1kg brašna T-500
20gr soli
25-35gr kvasca
500ml mlake vode
Priprema:
U činiju staviti brašno, so i kvasac, pa izmiksati. Bitno je da na mikser stavite nastavak u obliku spirale. Zatim se postepeno dodaje mlaka voda sve dok tijesto ne postane glatko i umjereno mekano. Smjesa zatim treba da odstoji tako 15 minuta, a onda da se ponovo izmiksa još pet minuta.
Izvaditi iz činije na sto. Razdvojiti na dvije ili tri manje jufkice testa koje treba da odstoje još 15 minuta.
Zatim oblikovati vekne, pa peći u rerni 20 minuta na temperaturi od 220 stepeni Celzijusovih.
Hljeb možete "ukrastiti" tako što ćete ga po površini zarezati nožem.
(MONDO)