Iako će mnogi reći da je to samo dobar izgovor, naučnici vjeruju da je mozak kriv za to što jednostavno ne možemo da odolimo slatkišima.
Mnogima je teško da prođu pored poslastičarnice ili police sa slatkišima u prodavnici, a da ništa ne pazare. Naučnici su dokazali da funkcije u mozgu određuju da li ćemo biti navučeni na slatkiše.
Dok nekima čak i slika čokolade može da izazove pravi vrtlog zadovoljstva u centru odgovornom za osjećanje zadovoljstva, drugi, vjerovali ili ne, slatkiše jedva primjećuju i prije će izabrati neku zdravu hranu.
Naučnici sa Instituta za kliničku psihologiju u Italiji, tvrde da mozak različitih ljudi drugačije reaguje na hranu, zbog čega je nekima zaista teško da se odupru potrebi da pojedu cijelu čokoladu.
Da, to znači da postoje i oni kojima slatkiši ne predstavljaju baš nikakvo zadovoljstvo.
Dr Patricija Iozo i njen tim posmatrali su funkcinisanje mozga pacijenata kada osjete ukus čokolade i kada je gledaju samo na fotografiji.
"Primijetili smo da mozak nekih učesnika studije na čokoladu reaguje znatno manje, odnosno da oni ne osjećaju toliko zadovoljstvo i da je prednji dio njihovog mozka manje sposoban da kontroliše ono što se dešava", objasnila je dr Iozo. To znači da je njima potreban dodatni stimulans kako bi iskusili zadovoljstvo koje osjećaju oni koji su navučeni na slatkiše.
Neke od prethodnih studija pokazale su da brza hrana i slatkiši mogu da izazovu zavisnost kao heroin ili nikotin, kao i da sastojci u ovoj hrani djeluju na ljudski mozak tako da neprestano osjećamo potrebu da još jedemo.
(MONDO)