Na taj način "učestvovaćete" u obilježavanju Svjetskog dana čaja. Prije toga, pročitajte neke zanimljive činjenice o ovom napitku.
Najpopularniji napitak na svijetu otkriven je u Kini, a ubrzo je stigao u sve krajeve svijeta. O njegovoj zastupljenosti govori i to da se svake godine 15. decembra obilježava Svjetski dan čaja.
Uprkos tome što potiče iz Kine, čajevi koji su najzastupljeniji u svijetu danas dolaze iz Indije. U ovoj zemlji gajenje čaja je, poslije turizma, najrazvijenija industrija.
U svijetu postoji mnogo vrsta čajeva, ali svi potiču od samo jedne biljke – čajevac (camellia siensis). Kakve boje i ukusa će biti čaj, zavisi samo od toga na koji način je ova biljka obrađena.
Popularne kesice čaja, izmišljene su u Americi početkom 19. vijeka, a na početku su se koristile za čuvanje čajeva donjetih iz Indije. Danas, 96 odsto svih čajeva koji se služe u različitim krajevima svijeta služe se iz kesica.
Najveći obožavaoci čaja na svijetu, pored Kineza su svakako i Englezi, koji imaju određene vremenske periode u toku dana koje odvajaju za uživanje u ovom napitku.
Različiti narodi imaju i razne dodatke za čaj. Tako, na primjer, Englezi u čaj često dodaju i mlijeko, dok se kod nas uglavnom, pored šećera, dodaju med ili limun.
Iako će vas zimi brzo zagrijati i važi za "zimski" napitak, čaj može da bude i savršeno ljetnje osvježenje, ako ga pijete hladnog i po želji, dodate led, limun, listiće nane...
Pored onih uobičajenih – od nane, kamilice, đumbira, koprive, zeleni, crni..., postoje i neke malo egzotičnije vrste. "Ulong" čaj koji je najzastupljeniji u Kini i Tajvanu ima voćnu aromu, a često ga nazivaju i "zmajevim čajem". Razlog za to je što kada se sipa u posudu, formira oblik zmaja. To je ujedno i najskuplji čaj na svijetu, a za kilogram je potrebno izdvojiti oko 2.200 evra!
Ipak, čaj ne služi samo za piće, pa se u mnogim krajevima svijeta, naročito u Aziji, praktikuje i proricanje budućnosti pomoću gledanja u listove čaja.
Možda nećete da gledate u listiće, ali možete da ga koristite za razne stvari. Dobar je za liječenje manjih posjekotina, pomaže u oslobađanju neprijatnih mirisa stopala ukoliko se doda u kupku, koristi se i za pravljenje marinade za meso, a dobar je i za čišćenje podova.
Pored ove, multipraktične upotrebe, čaj ima višestruko dobre efekte na zdravlje - čuva zdravlje srca, pospješuje rad bubrega, oslobađa toksine u tijelu, umanjuje rizik od infarkta, čuva zdravlje zuba...
Navalite na svoju šoljicu čaja!
(MONDO)