• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO: Da li ste upoznali letećeg kuvara?

Kada putujete avionom, ponekad možete da se osjećate kao da ste u najboljem restoranu, a ručak vam servira i kuvar lično.

 MONDO: Da li ste upoznali letećeg kuvara? Izvor: MONDO

U borbi za što većim brojem zadovoljnih putnika avio kompanije svakodnevno poboljšavaju uslugu koju pružaju, pa je posluženje u avionu jedna od bitnih stavki na koju se obraća posebna pažnja.

To je na vrijeme prepoznala kompanija DO&CO, koja se bavi keteringom i svojim uslugama pokriva cijelu planetu. Osnovana u Beču, sa sjedištem u Istanbulu, ova turska kompanija danas ima 21 kuhinju na tri kontineta, opslužuje više od 60 aviokompanija među kojima su, osim matične Turkish Airlines i najprestižnije: Emirates, Etihad , Austrian Airlines, British Airways, Air France, Qatar Airways...

Kako kažu, povjerenje su stekli kvalitetom, brzom i preciznom uslugom što je u avio industriji najvažnije, dok nagrada Startraksa koju su dobili zahvaljujući milionima glasova putnika za najbolju ketering kompaniju biznis klase govori o njihovom kvalitetu.

Kažu da su uspješni jer njihovih 400 kuvara i 6.000 zaposlenih širom svijeta, od kojih samo u Istanbulu 3.000, koji pripreme 35 miliona obroka godišnje, sve kuvaju kao da spremaju ručak svojoj porodici kod kuće, što znači samo od svejžih namirnica, bez konzervansa i što zdravije.

Tokom puta za Istanbul u biznis klasi Boinga 737 Turkish Airlinesa putnicima iz Beograda poslužen je sljedeći meni: tursko predjelo sa musakom, tartar biftekom od lososa i mediteranskom salatom, za glavno jelo biralo se između grilovane teletine sa senfom i kari sosom i koktela ribe i račića na žaru. Poslije glavnog jela nepca su uživala u izboru najboljih sireva. Uslijedio je kolač od čokoladnog musa, a sve to moglo je da se zalije vinom, pivom, sokovima ili vodom, dok se za aperitiv biralo između šampanjca, viskija, rakije, džina ili votke.

U to se uvjerio i MONDO koji je imao tu privilegiju da obiđe kuhinje ove kompanije u Istanbulu.

Tako nam je omogućeno da vidimo kako se sjecka i aranžira svježe voće i povrće, miješaju i stvaraju najukusnije salate i sosovi, pripremaju svježa riba i meso, slaže musaka i uvijaju sarmice, mijese hljepčići i kajzerice i naš omiljeni dio – poslastičarnica sa mirisnim musovima, kolačima, šlagom i voćem.

Kada se obrok pripremi od svježeg mesa, povrća i drugih namirnica, pakuje se u kutije koji se distribuiraju do aviona i odmah konzumiraju, dok se put vašeg ručka prati iz kule na istanbulskom aerodromu Ataturk, putem brojnih kompjutera.

Svaka avio kompanija ima svoje menije, svoj poseban pribor za jelo, tanjire, čaše za različite destinacije... To je već nauka za sebe i na tome radi čitav niz stručnjaka. Ko pamti staro posluženje iz plastičnih kutijica, tanjira, čaša...iznenadiće se kada shvati da sada kada jedete u avionu imate ugođaj kao u najboljem restoranu. Keramički tanjiri i činijice, metalni escajg, lepe čaše – sve je pažljivo odabrano i s ukusom aranžirano. Tim stručnjaka bira vina i alkoholna pića koja će biti ponuđena uz meni, u ponudi su i razne vrste kafa i čajeva, voda i sokova...

Sada, umjesto suvih nejestivih sendviča i hladnog bezukusnog žilavog odreska, na meniju su u biznis klasi, poslije predjela, dva-tri glavna jela od kojih birate jedno, sirevi i piće, a poslije svega kafa ili čaj i poslastica.

U DO&CO objašnjavaju da na letovima uvijek nude u meniju specijalitete lokalne, ali i internacionalne kuhinje, tako da možete da se pohvalite da ste i prije nego što ste sletili, probali nešto što je karakteristika kuhinje zemlje u koju ste doputovali.

Ono što je ovu kompaniju posebno proslavilo su pecivo i kolači. Da su zaista na tom polju van konkurencije govori i podatak, da su hljepčići koje vam služe u avionu – topli, jer ih stjuardese podgrijavaju prije nego što vam ih posluže.

Novina su "leteći kuvari" na dužim destinacijama i ima ih više od 200. Oni, istina, ne kuvaju u samom avionu, ali su tu da vam odsijeku odrezak šunke, posluže vam ribu ili pripreme neku salatu ili omlet, ako ste za "lakši" ručak. Kuvari su dio letačkog osoblja, što znači da su obučeni za letenje kao stjuardi i stjuardese, pa mogu da vam pruže i pomoć za "ne daj Bože".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop