• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dijete koje su bile popularne 2013.

Jedni su jeli samo voće, drugi ribu, a ima i onih koji su jeli sve uz brojanje kalorija. Pogledajte kako smo sve gladovali 2013. u želji da smršamo.

 Dijete koje su bile popularne 2013. Izvor: MONDO

Fleksitarijan za privremene vegetarijance

Ova dijeta podrazumijeva ishranu baziranu na namirnicama biljnog porijekla, sa tek povremenim konzumiranjem sušija ili piletine. Ova dijeta spada u veoma zdrave jer su obroci koje predlaže uravnoteženi, fleksibilni i hranljivi, piše "Hafington post".

Riblja dijeta

Ova dijeta je poput vegetarijanskog načina ishrane - jede se povrće i voće sa dodatkom ribe. Nutricionisti kažu da je ovaj način ishrane zdrav i manje rizičan nego što je to vegetarijanski princip.

Voćna dijeta za frutarijance

Popularna ali potencijalno opasna, dijeta bazirana na principu 80:10:10 - ugljenihidrati iz voća treba da čine 80 odsto kalorijskog unosa, proteina treba da bude 10 odsto, koliko i masnoća. Ova dijeta se našla u centru pažnje nakon što je Ešton Kučer otkrio kako je bio upravo na voćnoj dijeti kako bi smršao za ulogu Stiva Džobsa. Nutricionisti ističu kako se jedenjem isključivo voća u organizam ne unose esencijalne masne kiseline, proteini i drugi hranjivi sastojci.

Svaštara

Ova dijeta nema ograničenja kada je u pitanju izbor namirnica, bitne su količine, pravilna kombinacija namirnica, kao i da posljednji obrok ne bude poslije 19 časova.

Okinava dijeta

Okinava dijeta sastoji od svježeg povrća, tofua, integralnih žitarica i masne ribe. Propagira umjerenost sa slatkišima i svom hranom koja sadrži šećere i zasićene masti. Alkohol je potpuno isključen.

Ketogenik ili keto dijeta


Ovaj način ishrane prvenstveno je bio namijenjen osobama sa pojedinim hroničnim bolestima, sa epilepsijom na primjer. Zasniva se na proteinskim namirnicama, ali bez šećera, ugljenih hidrata, rafinisanih ulja.

Detoks

Ne radite ovo kod kuće, trebalo bi da bude prvo upozorenje koje se odnosi na ovu dijetu, mada je Bijonse rado primjenjuje. Ishrana se sastoji od izbjegavanja čvrste hrane, a unošenja isključivo vode, koktela od svježeg voća ili povrća, sok od limuna, javorovog sirupa. Stalni osjećaj gladi, umor, glavobolja, vrtoglavica, tromost, mučnina, su česti ukoliko se samo ovako "hranite".

Mediteranska dijeta

Kažu da je jedna od najzdravijih, naročito za srce. Zasnovana je na polinezasićenim mastima, svežem voću i povrću, koštunjavom voću, pasulju i sjemenkama. Velika studija objavljena u Analima interne medicine, otkrila je da je ovaj način ishrane u vezi sa poboljšanim zdravljem više od 10.000 sredovječnih žena. Dakle, slobodno navalite na grčku, špansku, italijansku kuhinju.

Paleo dijeta

Ovo je dijeta koju smo tokom 2013. najčešće tražili u Google pretraživaču. Praktikuju je mnoge poznate ličnosti, bez obzira na to što se stručnjaci za ishranu i dalje ne slažu u vezi sa tim koliko je zdrav način ishrane koji praktikovali naši daleki rođaci. Podrazumijeva ishranu baziranu na svežim namirnicama, bez termičke obrade, izbjegavanje hrane od rafinisanog šećera i ostalih vještačkih sastojaka.

(MONDO, Foto: Guliver/Getty/Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop