• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alergija i intolerancija - u čemu su razlike

Milioni ljudi su alergični ili intolerantni na neke od namirnica. Kako mogu tačno da znaju na koje?

 Alergija i intolerancija - u čemu su razlike Izvor: MONDO

Peter Strauven, doktor medicine specijalizovan kao nutricionista, kaže da oko četiri odsto ljudi ima alergijsku reakciju na hranu. Intolerancije su još mnogo češće, ali Strauven upozorava da ljudi prečesto umišljaju da imaju alergiju. Čak dvije trećine odraslih vjeruje u to.

Koja je onda razlika između alergije i intolerancije?

Alergija podrazumijeva jaku, trenutnu reakciju, dok se intolerancija pojavljuje i nestaje kao odloženi efekat. "Pojedete nešto i poslije pet minuta vam otiču membrane u ustima – to je sigurno alergija", kaže za DW Strauven. Ukoliko se nakon sat ili dva desi iritacija crijevnog trakta to bi mogla da bude intolerancija na neku namirnicu. Reakcija može da se desi i tek za 20 sati.

Alergija na hranu je reakcija imunog sistema, posebno antitijela imunoglobina E. On reaguje na prisustvo proteina u tijelu – neke mliječne proizvode ili žitarice može posmatrati kao neprijatelje. Jak odgovor imunog sistema na "uljeze" čini ljude veoma bolesnim, a ako dođe do anafilaktičnog šoka uglavnom se završava smrtnim ishodom.

Intolerancija, sa druge strane, podrazumijeva da tijelo nema dovoljno enzima da svari određenu vrstu namirnica, recimo laktozu ili gluten. To nikako nije smrtonosno, ali jeste neprijatno. Tu je upetljan imunoglobin G koji može izazvati upalu tkiva, koja iz crijeva može da se proširi na cijelo tijelo. Vjeruje se da ova pojava izaziva hronični premor pa čak ponekad i multiplu sklerozu.

Iako su ljudi često hipohondri, pa vjeruju da su alergični i kada nisu, naše doba jeste doba divljanja alergija, upozorava Strauven. Vjeruje da su tome doprinijeli aditivi u hrani. "Tijela su nam kao kontejneri za đubre. Puniš ih cijelog života, a onda u jednom trenutku budu prepuna", kaže doktor. Imuni sistem više nije u stanju da izoluje upale tkiva i tako se razvijaju intolerancije ili alergije. Iako hvali eliminacionu dijetu, Strauven kaže da je efektan način da se otkriju alergije ili intolerancije test krvne slike, ali upozorava da priručni testovi za kućnu upotrebu često daju neprecizne pa i netačne rezultate.

Stefani je zagazila u četrdesete i kaže da su joj pomenute metode pomogle da riješi svoje zdravstvene tegobe. Godinama je patila od ekcema na koži, a onda je uradila test krvi. Pokazalo se da joj ne odgovara nekoliko namirnica, uključujući mliječne proizvode i neko voće. Počela je da eliminiše ove namirnice, jednu po jednu. Najprije se osjetila mnogo gore.

"Poslije dvije nedjelje imala sam čudnu reakciju, kao da je tijelo izbacivalo sve otrove", kaže. Nutricionista Strauven potvrđuje da je ovakva početna reakcija vrlo moguća u periodu detoksifikacije.

Ali nakon dva mjeseca, priča dalje Stefani, njena koža je bila u odličnom stanju. Onda je počela polako da vraća namirnice sa liste "zabranjenih", da vidi koja joj tačno ne prija.

"Primjetila sam da me koža na rukama svrbi dan nakon što pijem crno vino." Dakle nema više vina, bar ne crnog. Pitala sam je da li joj novi režim ishrane zagorčava život? "Živimo u vremenu sjajnog izbora hrane", kaže Stefani. Jeste joj ponekad teško da odoli kada vidi lijep dimljeni komad sira, ali su benefiti dijete znatno veći.

(MONDO, Foto: Guliver/Getty/Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop