• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alergija kod djece može da se spriječi?

Alergije na kikiriki i orahe jedne su od najčešćih među djecom, ali moguće je da postoji način da se spriječi nastanak ovih alergija.

 Alergija kod djece može da se spriječi? Izvor: MONDO

Djeca čije majke nisu alergične na ovu hranu i koje su je često jele tokom trudnoće, imala su manji rizik od razvoja alergije, otkrili su naučnici sa različitih Univerziteta koji su zajednički istraživali.

"Naša studija pokazala je da rano izlaganje potencijalnim alergenima povećava vjerovatnoću tolerancije i na taj način smanjuje rizik od alergije na hranu u djetinjstvu", objasnili su istraživači.

Do pojave alergije na hranu dolazi kada imuni sistem pogrešno prepoznaje bezopasne namirnice i napada ih. Simptomi mogu biti relativno blagi kao što su osipi, ali i potencijalno opasni po život, kao što je anafilaksija, koju prate svrab, jak osip, oticanje grla i nizak krvni pritisak.

Alergija na orase posebno je problematična jer, za razliku od alergije na jaja ili mleko koju djeca razviju u djetinjstvu, ova alergija u većini slučajeva neće proći kada mališani porastu. Isto je i sa alergijom na bademe, lješnike, indijjski orah, pistaće, kikiriki...

Prema mišljenju autora studije, prethodna istraživanja sprovedena na životinjama pokazala su da majke koje tokom trudnoće i dojenja konzumiraju ove namirnice, na taj način pomažu svojoj djeci da razviju toleranciju na hranu.

Da bi provjerili koliko je to tačno, naučnici su proučavali zdravstvene podatke 8.200 djece, kao i informacije o prehrambenim navikama njihovih majki.

Prema ovim podacima, mališani majki koje nisu alergične na kikiriki ili orase, a koje su ga jele pet ili više puta sedmično tokom trudnoće, izloženi su najmanjem riziku da razviju intoleranciju na ove namirnice.

Naravno, istraživači upozoravaju da to nikako ne bi trebalo da rade majke koje su alergične na neku od ovih namirnica.

"Dodavanje oraha u ishranu žena koje su alergične na njih, bilo bi apsolutno pogrešno", rekla je jedna od autora studije dr Lorelaj Tornburg.

Tornburg objašnjava da još uvijek nije poznata veza između smanjenog rizika od razvoja alergije kod djece i izlaganju namirnicama u trudnoći, kao i da bi razlog mogao da bude to što organizmi beba tako prihvataju određenu hranu kao bezbjednu. Sa druge strane, naučnici smatraju da je moguće da jednostavno djeca majki koje nemaju alergije i sama ne budu alergična.

"Ako ste alergični na orahe, preporučujem da ih izbjegavate tokom trudnoće jer bi mogli da ugroze vaše zdravlje i da indukuju alergiju kod vašeg djeteta", rekla je dr Tornburg i dodala da često savjetuje svojim pacijentkinjama da u trudnoći jedu pečene bademe jer ne sadrže nezdrave aditive.

(MONDO, Foto: Guliver/Getty/Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop