Praznična trpeza većine ljudi podrazumijeva sto postavljen tako da na njega više ni igla ne može da padne od količine hrane.
Da li ste razmišljali o tome koliko namirnica nakon toga bacimo?
Godišnje se samo u Evropi baci oko 90 miliona tona hrane, a u tu količinu čak nije uključen poljoprivredni otpad i ostaci ribe!
Prema podacima kojima raspolaže američka Organizacija za hranu i poljoprivredu, oko trećina hrane koju ljudi kupuju na globalnom nivou završi u korpi za đubre. To znači da se na svjetskom nivou oko 1,3 biliona tona hrane godišnje baci!
Otpaci hrane sakupljaju se u cijelom lancu ishrane – od poljoprivrednika do potrošača, a možemo samo da zamislimo kolika je količina hrane koju ćemo baciti nakon praznika.
Evropska komisija upozorava da svako od nas igra važnu ulogu u smanjenju prehrambenih otpadaka i savjetuje da pametno isplanirate kupovinu namirnica kako ne biste kupili više nego što vam je potrebno, a zatim taj višak bacili.
Još jedan od načina kako možete učestvovati u smanjenju otpadaka hrane je provjeravanje napomene "upotrebljivo do" na amblaži proizvoda. Potražite one na kojima je rok upotrebe duži, kako ne biste morali da je bacite kada rok istekne.
Pametno raspolažite svojim budžetom, jer bacanje hrane znači i bacanje novca.
Servirajte manje porcije na tanjir, kako ne biste morali da bacite ostatak obroka. Ukoliko vam ipak preostane nešto hrane nakon obroka, iskoristite ih uz neki sljedeći obrok ili ih zamrznite i iskoristite kasnije.
Neki otpaci hrane su gotovo neizbježni, ali umjesto da voće i povrće koje više nije svježe bacite u korpu za đubre, od njih možete da napravite piling ili mješavinu kojom ćete zaliti svoje cvijeće ili neke druge biljke.
(MONDO, Foto: Guliver/Getty/Thinkstock)