• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se pravi česnica

Česnica je se mijesi na Božić rano ujutru.

 Kako se pravi česnica Izvor: MONDO

Potrebno:

- Voda (poželjna takozvana "nenačeta" – sa izvora ili iz bunara, ali može i obična, sa česme).

- Novčić (poželjno srebrni ili zlatni, ali može i bilo koji).

- Pola kilograma brašna.

- Pola paklice kvasca rastopljenog u malo mlake vode sa pola kašičice šećera, dve kašike ulja i malo soli.

Priprema:

Sve se dobro zamijesi, sa dodavanjem još vode po potrebi. Novčić se utisne u sredinu testa i još se malo mijesi. Tijesto se ostavi da naraste.

Česnica može i da se ukrasi poput slavskog kolača, ali i ne mora.

Peče se u okruglom plehu, na 180 stepeni, oko 40 minuta. Da li je česnica gotova provjerite zabadanjem noža u sredinu koji treba da bude suv i čist nakon vađenja.

U nekim krajevima Srbije česnica se prave i kao proju, beskvasna pogača ili kao suva pita sa orasima i medom.

Česnica se jede za vrijeme božićnog ručka, ali se ne siječe već se lomi rukama nakon što je domaćin i svi ostali za stolom okrenu tri puta. Svako dobije po parče, a onaj ko pronađe novčić smatra se srećnikom koji je pod blagoslovom božijim, zbog čega će mu se tokom godine povjeravati važni poslovi.

Na trpezi za Božić bi osim ovog hljeba trebalo još da se nalaze i svijeća, voće i pečenica. Međutim, u jednoj narodnoj pesmi se pominje i kobasica:

"U Božića tri nožića:
Jedan siječe česnicu,
Drugi siječe pečenicu,
Treći siječe kobasicu!"

Od toga šta je na stolu, mnogo je bitnije da za trpezom vladaju sloga i veselje.

(MONDO, Foto: Guliver/Getty/Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop