Suvo voće, orasi, bademi... koje smo grickali za Badnje veče, mogu da se iskoriste za ukusan kolač. Evo recepta.
![Kolač sa ostacima od Badnje večeri Kolač sa ostacima od Badnje večeri](https://static.mondo.ba/Picture/8766/png/za-vesti.png)
Potrebno:
- 450 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 100 g šećera
- 1 vanil šećer
- Malo soli
- 1 cijelo jaje
- 3 žumanceta
- 100 g otopljenog margarina
- 250 ml toplog mlijeka
- 50 ml ruma ili nekoliko kapi ekstrata ruma
- 200 g suvog (grožđa, kajsija, brusnice, smokve, banane, ananas...)
- 50 g badema, lješnika, oraha
- Rendana kora jednog limuna
- Malo šećera u prahu
Priprema:
Pomiješati brašno, kvasac, šećer, vanil šećer i malo soli. Napraviti udubljenje i dodati jaje, žumanca, puter i mlijeko. Miješati varjačom. Testo bi trebalo da "odmara" na toplom mjestu oko 30 minuta.
Potom dodati isjeckano suvo voće koje je bilo potopljeno u rumu, kao i koštunjavo voće koje ste ispekli i oljuštili.
Tijestu dodati i izrendanu koru od jednog limuna.
Sve sipati u podmazan pleh i peći skoro sat vremena na temperaturi od 180 stepeni Celzijusovih.
Tijesto možete peći i u malim kalupima za mafine.
Prije služenja pospite prah šećerom.
(MONDO, Foto: Guliver/Getty/Thinkstock)