Ukoliko ste praseće pečenje preskočili za prethodne praznike, ispecite prase za proslavu Srpske nove godine.
Računajte da na jednu osobu ide od 250 do 400 g mesa, zavisi koliko su ukućani i gosti "ješni".
Dva do tri sata prije pečenja prase treba dobro posoliti. Neposredno prije stavljanja u rernu skinuti suvišnu so. Ukoliko volite reš kožicu namažite meso crnim vinom prije stavljanja u rernu, ali i jednom tokom pečenja.
Tokom pečenja povremeno okrećite prase.
Prase "voli" alkohol, pa ga neki zaliju i pivom, a pola sata prije nego što ga izvade iz rerne preliju ga konjakom.
Preporučuje se da u pleh za pečenje stavite rešetku tako da meso ne leži u masnoći. Tako će para proći sa svih strana, a meso će biti meko i sočno.
MONDO Vam želi srećnu Novu godinu i da vam pečenje bude - "prste da poližeš"!
(MONDO, Foto: Guliver/Getty/Thinstock)