Menta je u narodu poznata još i kao nana, paprena metvica, pepermint. Postoji preko 250 vrsta ove biljke.
Smatra se da je nana porijeklom s Dalekog istoka, a koristi se barem 10.000 godina. Popularna je u mnogim dijelovima svijeta, naročito u arapskom, gdje služi kao glavni začin i redovno se pije kao čaj. I u drugim dijelovima svijeta ovaj čaj se pije vijekovima, prije svega zbog prijatnog ukusa i mirisa, ali i zbog brojnih ljekovitih svojstava.
Mentu bi uvijek trebalo imati kod kuće jer dobro dođe kod različitih tegoba. Mentol aktivira receptore osjetljive na hladnoću u koži i sluznici tkiva, zbog čega se javlja osjećaj hlađenja, po kojemu je ova biljka prepoznatljiva.
Mentol je čest sastojak zubnih pasti i vodica. On pomaže u sprječavanju bolesti desni i lošeg daha, a pijenje čaja od mente pomaže u održavanju oralnog zdravlja.
Ovaj čaj, takođe, umiruje organe za varenje, smanjuje bolove u želucu i crijevima, ublažava raznovrsne grčeve i mučnine.
Pospješuje mršavljenje, jer ima diuretičko dejstvo, ubrzava metabolizam i smanjuje apetit, piše "Alternativa za vas".
Jedno od primarnih svojstava nane je ublažavanje stresa. Sadrži veće količine triptofana, od kojeg nastaje serotonin koji podiže raspoloženje.
Takođe, smanjuje glavobolje i tegobe u želucu uzrokovane stresom. Čaj prije spavanja umiruje organizam i pomaže da lakše zaspite.
Ova biljka smanjuje simptome prehlade i suvog kašlja. Oblozi pomažu kod alergijskih osipa, dok inhaliranje čaja smanjuje začepljenost disajnih puteva.
Eterično ulje nane sadrži vitamine A i C, omega-3 kiseline, minerale gvožđe, mangan, magnezijum, kalcijum, kalijum i bakar.
Odobreno je u službenoj medicini za liječenje migrena, reumatskih tegoba, svraba kože, alergijske upale kože, nadutosti, iritabilnog debelog crijeva, prehlade i kašlja.
U aromaterapiji, ovo se ulje preporučuje oralno uzimati kod tegoba sa žuči i jetrom. Povoljno djeluje i kod upaljenih mišića zbog čega se koristi za masažu.
Nana ima široku upotrebu u prehrani. Odličan je začin u supama, salatama, jelima od povrća, poslasticama i osvježavajućim pićima. Slaže se sa paradajzom, krastavcem, graškom, ananasom, limunom, pomorandžom i dinjom.
Nanu možete sami da gajite i znajte da ona voli duboko, humusno i vlažno tlo. Sadnica dobro ih zalijte prilikom postavljanja u zemlju, a ona će se uskoro brzo proširiti. Berite je pred cvjetanje, što se događa u različita doba godine. Sušite je u hladu. Sušenu nanu čuvajte u dobro zatvorenim staklenim posudama na tamnom mjestu od 9 do 12 mjeseci.
(MONDO, Foto: Guliver/Getty/Thinkstock)