• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neočekivani uzročnici neprijatnog zadaha

Neke od stvari koje uzrokuju neprijatan zadah su nam poznate - kafa, luk, morski plodovi...

Međutim, postoje uzročnici koji takože utiču na loš zadah, a koji nam nikada ne bi pali na pamet.
Jedan od uzročnika neprijatnog mirisa u ustima može da bude i zapušen nos. Kada vam je zbog prehlade zapušen nos, primorani ste da dišete na usta. Na taj način dolazi do isušivanja tkiva i smanjenja normalnog protoka pljuvačke, koja inače spira ostatke hrane u ustima, neutrališe kiseline i djeluje kao prirodni antiseptik na bakterije. Dakle, manje pljuvačke znači više bakterija u ustima, a to podrazumijeva i "napad" neprijatnih mirisa. U ovom slučaju može pomoći žvakaća guma, koja će povećati proizvodnju pljuvačke.

Već znamo da slatkiši nikako nisu dobri za zube, ali stručnjaci tvrde da su gumene bombone posebno problematične i da vrlo lako uzrokuju neprijatan zadah. "Kada jedete ljepljive slatkiše, kao što su gumene bombone, bakterije 'prave žurku' u vašim ustima", rekao je stomatolog Kimberli Harms. Ostaci ovih ljepljivih poslastica šire se po cijeloj unutrašnjosti usta, uključujući i mala udubljenja u zubima koja je teško očistiti. Ipak, iznenađenje je da stomatolozi umjesto takvih slatkiša preporučuju čokoladu, čiji se ostaci lakše tope i manje zadržavaju u ustima. Pored toga, čokolada sadrži i malu količinu kalcijuma koji štiti zubnu gleđ.

Tečnosti za ispiranje usta takođe mogu biti uzročnici neprijatnog zadaha. Većina ovih tečnosti u sebi sadrži alkohol, čime se unutrašnjost usta isušuje. Zbog toga, zadah miriše neko vrijeme poslije ispiranja, nakon čega nastupa neprijatan miris. Stomatolozi zato savjetuju tečnosti za ispiranje usta sa manjim sadržajem alkohola.

Namirnice koje u sebi sadrže dosta proteina takođe mogu biti krivac za neprijatan zadah. Kada u organizam unesete ovakve namirnice, prilikom varenja se oslobađa amonijak, koji dospijeva i u zadah.

U ustima žive različite vrste bakterije, međutim, posebno su nezgodne one koje se nazivaju gram-negativne bakterije. One se kriju u sitnim pukotinama i rascjepima na jeziku, a dodatni sloj ćelija koje imaju čini ih posebno otpornim. U ovom slučaju može pomoći pranje cijelog jezika, što je način kojim se za 70 odsto umanjuje neprijatan zadah. Profesor stomatologije, dr Geri Vesterman preporučuje detaljno pranje cijelog jezika, a naročito zadnjeg dijela, na kome se zadržava najviše ostataka hrane.

Vjerovali ili ne, čak i nervoza može da izazove neprijatan zadah. Kada ste nervozni, srce vam lupa, dlanovi se znoje, slijedi i da se usta suše – a bakterije se šire i šire. U ovom slučaju može vam pomoći da prvo nekoliko puta duboko udahnete i izdahnete, kako biste se smirili, a zatim popijte nekoliko gutljaja vode.

(MONDO, Foto: Guliver/Getty/Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop