• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slatkiši povećavaju rizik od infarkta

Konzumacija velikih količina slatke hrane i napitaka povećava rizik od infarkta, tvrde američki naučnici.

Svakodnevna konzumacija samo jedne limenke nekog zaslađenog gaziranog soka ili ekvivalentne količine šećera, povezana je s većim rizikom za smrt od posljedica kardiovaskularnih bolesti.

Nalazi istraživača iz centara za kontrolu i prevenciju bolesti se zasnivaju na podacima prikupljenim od oko 10.000 Amerikanaca.

Takođe je utvrđeno da osobama koje četvrtinu dnevnog unosa kalorija uzimaju kroz šećer prijeti više nego trostruko veći rizik za smrt od posljedica bolesti kardiovaskularnog sistema, naročito od infarkta.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da šećer čini manje od deset odsto ukupnog dnevnog unosa kalorija, odnosno maksimalno oko 70 grama za muškarce i 50 grama za žene.

(Foto: Guliver/Getty/Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop