• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bijeli zubi uz pomoć crne čokolade, sira...

Da biste imali savršeno bijele zube nije neophodno da za to plaćate skupe tretmane. Pročitajte nekoliko savjeta šta treba da uradite.

Važna je boja hrane

Hrana tamne boje i pića kao što su kafa, crni čaj i vino, ostavljaju tragove i na vašim zubima. Ovi napici ne samo da ostavljaju mrlje na vašim "biserima", već ih tokom vremena i oslabljuju. Ukoliko ipak previše volite ova pića da biste ih se odrekli, pokušajte da smanjite barem količinu i pijte ih na slamku kako bi što manje dolazili u direktni kontakt sa zubima.

Hrana utiče na zube

Izbjegavajte što više možete određene namirnice koju mogu promijeniti vašu boju zuba, kao što su soja sos, kečap i gotovo sva hrana i napici koji su kiseli - limun, bombone, sokovi... Umjesto toga, navalite na orahe, žitarice, voće i povrće koji su bogati vlaknima. U procesu prirodnog izbjeljivanja zuba, vaš najbolji prijatelj je voda, pa je unosite u što većim količinama.

Mnogi svježe cijeđeni sokovi sadrže koncetrat voćne kiseline koju mogu da oštete zubnu gleđ, naročito ako imate osjetljive zube. Zato, nakon ispijanja ovakvih napitaka operite zube ili, ako niste u mogućnosti da ih operete, barem isperite usta vodom.

Šećer je omiljena hrana bakterijama. Zato, ako želite bele zube trebalo bi da izbegavate napitke sa dosta šećera, čokoladice, a naročito karamele ili gumene bombone koje se najlakše zalijepe za zub.

Vjerovali ili ne, crna čokolada je dobra za vaše zube! Ova čokolada u sebi sadrži velike količine zrna kakaoa, koji pomaže u borbi protiv bakterija. Dakle, što je veća koncentracija kakaoa u čokoladi, to je bolje za zube!

Tvrdi sir je takođe "prijatelj" bijelih zuba. On je bogat kalcijumom, što je dobro za čvrstinu i zdravlje zuba. Takođe, dobra je i začinjena hrana jer začini podstiču proizvodnju pljuvačke koja pomaže da se isperu ostaci hrane sa zuba. Pljuvačka sadrži i posebne supstance koje se bore protiv bakterija u ustima.

Redovno perite zube

Jedan od glavnih uzroka svih problema sa zubima su bakterije. Kako bi bili zdravi i bijeli, važno je da ih redovno perete - a to znači, poslije svakog obroka. Ipak, imajte na umu da zubna gleđ postaje mekša u kiseloj sredini u ustima nakon jela, zbog čega je najbolje da sačekate oko 30 minuta nakon obroka prije nego što operete zube.

Pravilno perite zube

Da bi vaši zubi bili bijeli, važno je i da ih perete na pravi način. To podrazumijeva da ih ne pritiskate previše četkicom za zube kako ne biste oštetili gleđ. Takođe, trebalo bi da ih perete makar dva minuta i da obavezno operete i jezik na kome se vrlo često zadrže bakterije.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je dobra "kućna pomoć" u izbjeljivanju zuba, ali ne bi trebalo svakodnevno da je koristite. Osim toga, nije preporučljivo da je koristite ukoliko imate osjetljive zube.

Ukoliko odlučite da koristite sodu bikarbonu, najbolji način za to je da je dodate na pastu za zube koju ste prethodno naneli na četkicu. Ne bi trebalo da je koristite više od mjesec dana jednom nedjeljno. Nakon toga napravite pauzu, kako biste izbjegli eventualna oštećenja zuba.

(MONDO, Foto: Guliver/Getty/Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop