Sa namjerom da udovolje svojim vojnicima, američki naučnici napravili su picu koja ostaje "svježa" čak tri godine.
Ova pica nazvana "sveti Gral" djelo je laboratorije za vojna istraživanja "Natik" koja je željela da izađe u susret američkim vojnicima, kojima je upravo čuveni italijanski specijalitet omiljeno jelo.
Iako je, naizgled, identična običnoj pici, ova "vojnička" je specifična po tome što ima rok trajanja od tri godine.
Naime, naučnici-kulinari uspjeli su da djelimičnom izmjenom recepta riješe glavni problem, odnosno da spriječe da vlaga iz nadjeva natopi koru i učini picu gnjecavom.
Oni su promijenili kiselost sastojaka u pici kako bi spriječili razvoj bakterija i truljenje. Takođe, poboljšali su i pakovanje kojem su dodali metal koji apsorbuje vazduh.
Rezultat je pica koja možda neće baš oduševiti ljubitelje ove hrane, ali će se svakako dopasti vojnicima na terenu kojima su konzerve dosadile.
"Manje-više ima ukus klasične pice koju biste sami pripremili kod kuće", objasnila je direktorka laboratorije Džil Gejts.
"Jedina mana joj je što nije vruća", dodala je ona.
(MONDO/Tanjug, Foto: Guliver/Getty/Thinkstock)