• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto nas od nekih vina boli glava

Teorija da će vas boljeti glava ukoliko pili vino koje sadrži dosta sumpora, nije baš tačna. Zbog čega onda od nekog vina imamo glavobolju?

U zavisnosti od toga koje vino pijete, moguće je da će vas glava zaboljeti i od cijene. Iako je presumporenost vina čest izgovor za glavobolju onih koji popiju malo više, dozvoljen nivo ove supstance je uglavnom toliko mali da ne može da utiče na vaše zdravlje. Dakle, razlog za glavobolju najčešće leži u dehidrataciji usljed koje čašice više.

U prilog teoriji da količina sumpora nema veze sa glavoboljom govori i to da se ona može javiti nakon konzumacije alkoholnih pića koja u sebi uopšte ne sadrže sulfite, kao što su vodka, rakija, viski...

Prilikom kupovine legalnih i kontrolisanih vrsta vina, rizik od prevelike količine sumpora je zaista mali. Međutim, kupovina domaćih vina u kojima se nivo ovih supstanci ne kontroliše, mogla bi da dovede zdravstvenih problema.

Još sedamdesetih godina prošlog vijeka neki vinari počeli su da deklarišu svoja vina kao slobodna od sulfita i davali im gotovo ljekovita svojstva, piše jutarnji.hr.

U posljednjih dvadesetak godina  taj trend postao je još snažniji, a ova pića se nerijetko deklarišu i sloganom: "vino s niskim nivoom sulfita". Ipak, za dobre vinare se nizak udio sulfita u vinu zapravo podrazumijeva.

Naime, analizirajući visokokvalitetna vina obe grupe, konvencionalnih i organskih vinara, nivo sulfita uvijek je bio jednak – nizak. Nešto više sulfita nalazi se u jeftinim i masovnim vinima, ali su još u okvirima dozvoljenog nivoa, pa ne bi trebalo da izazovu nikakve posljedice.

Zbog sve češćeg korišćenja niskog nivoa sulfita u vinu kao marketinškog trika, američki naučnici Marko Kostanigroa, Kristofer Eplbaj i Stiven Menkeb sa Kolorado univerziteta napravili su istraživanje o tome kako saznanje o količini sulfita u vinu utiče na ljubitelje ovog pića.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da kupci uglavnom sulfite vide kao izvor glavobolje, ali i da nisu spremni da plate više za vino bez sumpora ili ono sa nižim nivoom ove supstance. Međutim, oni su istovremeno spremni da izdvoje više novca za vino boljeg kvaliteta. Prilikom istraživanja kao izvor za određivanje kvaliteta koristile su se ocjene iz Wine Spectatora.

Kao najznačajniji faktor pri donošenju odluke kupci su naveli dobar odnos cijene i kvaliteta. Sa druge strane, niska doze sulfita ili vino osobođeno ovih hemikalija, za potrošače su  potpuno mariginalan razlog pri donošenju odluke.

Dakle, ako želite da izbjegnete glavobolju, bez obzira na količinu sumpora u vinu, trebalo bi prije svega da povedete računa o količini koju ćete popiti, kako organizam ne bi dehidrirao.

(MONDO, foto: Guliver/Getty images/Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop