Dok neki mališani vole voće i povrće, drugima su omiljene grickalice. Navike u ishrani djece zavise od genetike, ali i od uticaja okoline.
Studija sprovedena u Engleskoj istraživala je važnost uticaja genetskih i sporednih faktora na odabir namirnica koje mališani vole da jedu.
Naime, stručnjaci smatraju da roditelji imaju značajnu ulogu u oblikovanju sklonosti ka određenoj vrsti hrane kod djece, dok roditelji smatraju da uprkos svom trudu, djeca odbijaju neke namirnice, što ukazuje na dominaciju genetičke komponente.
Da bi utvrdili da li su genetika ili okolina ključne u oblikovanju prehrambenih navika djece, engleski naučnici su sproveli studiju na 2.700 blizanaca rođenih tokom 2007. godine.
Roditelji su prikupili podatke o njihovim navikama u ishrani, u kojoj mjeri unose pojedine vrste namirnica, a hrana je bila podijeljena u šest kategorija - voće, povrće, proteini, mliječni proizvodi, šećer i grickalice.
Istraživanje je pokazalo da djeca najmanje vole da jedu povrće i voće, a najviše grickalice.
Korišćenjem specifičnih genetskih metoda otkriveno je da je sklonost prema voću, povrću i proteinima pretežno određena genetikom, a manje utiče na sklonost prema konzumiranju mliječnih proizvoda, šećera i grickalica.
Najveći uticaj pri odabiru grickalica, mliječnih proizvoda i namirnica na bazi šećera uočena je kod djece koja su odrasla sa roditeljima u istoj okolini.
Autori studije su zaključili da su genetika i okolina podjednako važni faktori koji određuju koje će namirnice djeca konzumirati.
(MONDO, Foto: Guliver/Getty/Thinkstock)