• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko hljeba pojedeš dnevno?

Jedni su unos hljeba smanjili zbog dijete, drugi zbog cijene, treći ga jedu više nego ikada. A vi?

Francuzi su, na primjer, 2003. u prosjeku jeli 150 grama francuskog hljeba dnevno, a danas je potrošnja svedena na 130 grama, što je otprilike pola francuskog bageta, piše list "Figaro". U odnosu na 1950. godinu građani Francuske jedu danas dva puta manje hljeba.

Razlog smanjene potrošnje nije promjena ukusa nacije, jer 98 odsto Francuza koristi hljeb u svakodnevnoj ishrani, već u promjeni načina života.

"Francuzi se više ne vraćaju kući sa posla sa bagetom ispod ruke, već najčesće ručavaju u nekom restoranu ili pojedu sendvič na radnom mjestu", objašnjava predsjednik federacije francuskih pekara, Paskal Kanteno.

Još jedan od razloga manje potrošnje hljeba je i taj što mladi Francuzi, uzrasta od 11 do 19 godina, sve rjeđe doručkuju, ili u tom dijelu dana pojedu neki slatki keks.

Iako je cijena bageta od 2003. porasla za 24 odsto, sa 71 na 88 evrocenti, u izvještaju se navodi da to nije razlog pada potrošnje francuskog hljeba, već prije svega promjenom načina života. Mlađe generacije Francuza više koriste hljeb od cijelih zrna žitarica.

Predstavnici francuskih pekara upozoravaju da bi se u bližoj budućnosti, ukoliko se ovakav trend nastavi, moglo zatvoriti od 10 do 15 odsto pekara.

(MONDO, Foto: Guliver/Getty/Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop