• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tekilom protiv dijabetesa?

Agavini prirodni šećeri prisutni u tekili, povezani su sa manjim rizikom za gojaznost i dijabetes tipa 2.

Ovo je pokazalo novo istraživanje meksičkih naučnika.

U eksperimentima sprovedenim na miševima je utvrđeno da konzumacija agavina dovodi do smanjenja unosa hrane, smanjenja tjelesne mase i snižavanja koncentracije glukoze u krvi.

Naučnici objašnjavaju da šećeri dobijeni od agave djeluju kao prehrambena vlakna i zato njihova konzumacija ne rezultira povećanom koncentracijom šećera u krvi.

Prema njihovim riječima, ovi nalazi otvaraju mogućnost korišćenja agavina kao alternativnih zaslađivača.

Uobičajeni simptomi dijabetesa tipa 2 su pojačana žeđ, učestalo mokrenje i stalan osjećaj gladi.

Dijabetes tipa 2 čini oko 90 odsto slučajeva dijabetesa, dok je 10 odsto šećerna bolest tipa 1.

Gojaznost se, takođe, smatra prvenstvenim uzročnikom dijabetesa tipa 2 kod ljudi koji su genetski predisponirani za tu bolest.

Dijabetes tipa 2 se u početku liječi povećanjem vježbanja i promenom ishrane. Ako se nivo glukoze u krvi ne smanji dovoljno ovim mjerama, može se desiti da budu potrebni lijekovi kao što su metformin ili insulin.

Dijabetes tipa 2 može da izazove veoma ozbiljne zdravstvene probleme, loš rad bubrega, probleme sa vidom, a povećava i rizik od moždanog i srčanog udara.

(MONDO/Tanjug, Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop