Agavini prirodni šećeri prisutni u tekili, povezani su sa manjim rizikom za gojaznost i dijabetes tipa 2.
Ovo je pokazalo novo istraživanje meksičkih naučnika.
U eksperimentima sprovedenim na miševima je utvrđeno da konzumacija agavina dovodi do smanjenja unosa hrane, smanjenja tjelesne mase i snižavanja koncentracije glukoze u krvi.
Naučnici objašnjavaju da šećeri dobijeni od agave djeluju kao prehrambena vlakna i zato njihova konzumacija ne rezultira povećanom koncentracijom šećera u krvi.
Prema njihovim riječima, ovi nalazi otvaraju mogućnost korišćenja agavina kao alternativnih zaslađivača.
Uobičajeni simptomi dijabetesa tipa 2 su pojačana žeđ, učestalo mokrenje i stalan osjećaj gladi.
Dijabetes tipa 2 čini oko 90 odsto slučajeva dijabetesa, dok je 10 odsto šećerna bolest tipa 1.
Gojaznost se, takođe, smatra prvenstvenim uzročnikom dijabetesa tipa 2 kod ljudi koji su genetski predisponirani za tu bolest.
Dijabetes tipa 2 se u početku liječi povećanjem vježbanja i promenom ishrane. Ako se nivo glukoze u krvi ne smanji dovoljno ovim mjerama, može se desiti da budu potrebni lijekovi kao što su metformin ili insulin.
Dijabetes tipa 2 može da izazove veoma ozbiljne zdravstvene probleme, loš rad bubrega, probleme sa vidom, a povećava i rizik od moždanog i srčanog udara.
(MONDO/Tanjug, Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock)