Pravilna ishrana važna je za zdravlje trudnice, ali ona bi takođe mogla i da spriječi prijevremeni porođaj, pokazalo je novo istraživanje.
Engleska studija sprovedena na 66.000 trudnica ispitivala je u kojoj mjeri određena ishrana utiče na rizik od prijevremenog porođaja.
U obzir su uzete tri vrste ishrane - bogata voćem, povrćem, žitaricama, a glavni napitak bila je voda. Drugi testirani tip ishrane podrazumijevao je povećan unos prerađenih proizvoda bogatih solju, mastima i jednostavnim šećerima, a treći režim ishrane zasnovan je na povećanom unosi crvenog mjesa, obilnom unosu krompira, ribe, različitih umaka, kuvanog povrća i nisko masnih mliječnih proizvoda.
Studija je trajala od 2002. do 2008. godine, a po završetku istraživanja je ustanovljeno da ishrana čiji su glavni izvori nutrijenata voće, povrće, živina i žitarice sprečava prevremeni porođaj.
Iako ovom studijom nije utvrđen mehanizam kojim vrsta ishrana može da utiče na termin porođaja, naučnici naglašavaju da potvrđuje važnost ishrane, prvenstveno zasnovane na voću, povrću, žitaricama i živini.
(MONDO/Tanjug, Foto: Guliver/Getty/Thinkstock)