• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Cepoguzac" ljući od čili sosa

Čili sos na leskovački način zove se "cepoguzac", otkrio je Predrag Cakić iz Leskovca.

Najljući sos na našim prostorima, napravljen od najljućih ljutih papričica na svijetu, proizvođač u šali preporučuje samo hrabrima.

Proizvod nema dejstvo kao što mu sam naziv kaže, iako to ljutina zna da uradi, ali zato već poslije 10, 20 sekundi od konzumiranja kreće "požar" u ustima, koji bi, savjetuje Cakić, trebalo gasiti jogurtom ili mlijekom, mada može i pivom ili vinom, a ukoliko to ne pomogne, treba posegnuti za pravim aparatom.

"Kada probate 'cepoguzac', prvo osjetite pun, predivan ukus sastojaka i začina koji se nalaze u njemu, a onda izbijaju crvenilo, graške znoja i na kraju suze. Ima i onih koji vrište, kašlju, a neki trpaju i hranu u usta. To je toliko ljuto da će vas držati narednih dvadesetak minuta", objašnjava za "Alo" tvorac efekte svog proizvoda, dodajući da se ovaj jedinsteni srpski sos konzumira na sopstvenu odgovornost, kao i da bi ga trebalo koristiti u malim količinama uz hranu, samo na vrh kašičice.

A u sosu, kaže Predrag, spojio je recepturu za spravljanje domaće ljutenice sa onim što je naučio na putovanjima po zemljama Dalekog istoka.

Predrag je ekonomista, a proizvodnjom ljutog umaka počeo je da se bavi iz hobija jer i on, kao i svi njegovi ukućani, mnogo voli ljuto.

"Zato su mi svi prijatelji i rodbina iz inostranstva na poklon, umjesto parfema i vina, uvijek donosili ljute sosove. Jedan takav, koji me je pocijepao od ljutine, dobio sam prije dvije godine iz Švedske, pa sam odlučio da i sam napravim jedan takav. Istraživao sam malo po Internetu i uspio da nabavim sjeme najljućih paprika na svijetu. Prošle godine sam uzgojio 250-300 strukova biljaka i od toga napravio 200 tegli sosa", objašnjava on i dodaje da će ova godina biti mnogo izdašnija jer je zasadio 1.300 strukova.

Na pitanje ko je kumovao proizvodu, Predrag je za "Alo" rekao da je "cepoguzac" lokalni sleng i znači "će ti se iscepi guzica".

"Prvi put sam to čuo od moje babe. Pošto sam znao da pojedem 70, 80 feferona, ona mi je govorila: 'Sinko, ima da ti se iscepi guzica'". Najpre smo na tegle za ličnu upotrebu stavljali natpis 'cepogusci', pa sam odlučio da ih pod tim imenom i pustim u promet", govori Predrag, napominjući da se sada raspituje šta je sve potrebno da bi svoj proizvod zaštitio u Zavodu za intelektualnu svojinu.

Da ljubitelji ljutine ne prezaju ni od ovako "upozoravajućeg" naziva, najbolje svjedoči podatak da je Predrag od nedjelje, kada je postavio oglas, do sada prodao 12 tegli. Mušterija, kaže, ima mnogo više, a već su ga tražili i neki restorani iz Vojvodine. Ime, izgleda, nikome ne smeta, a Predrag dodaje da ga čak mnogi smatraju duhovitim.

Kašičica dovoljna da se zaljuti tegla ajvara

Govoreći o efektima ljutine "cepogusca", Predrag ističe da jedna kašica može da zaljuti cijelu teglu ajvara, cijeli lonac sa gulašem, pasuljom, ribljom čorbom. "Ako se ovaj sos u maloj količini stavi u litar kečapa, dobija se ozbiljno ljuti kečap", kaže Predrag, dodajući da njegov specijalitet dobro ide uz sve vrste mesa, sireve, paste. Da bi slikovitije objasnio koliko je zaista ljut njegov sos, Predrag je naveo da najljuća paprika u Srbiji ima do 50.000 skovila (jedinica za merenje ljutine), a da se paprike koje on koristi kreću od 800.000 do 1,4 miliona skovila.

(MONDO, foto: Guliver/Getty/Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop